Expedia sent Malaysian blogger on a trip to Phuket where she uncovered the beauty of one of Thailand’s most popular beach destinations. Journey with her in the pages of her Phuket travel diaries: 

 

Sawadeekap.

Apa pula ni? Tengah syok-syok entry Lombok, tetiba lompat ke entry Phuket. Pening, pening!! Hahahaha. Rileks. Jangan pening-pening. Dua-dua pun percutian pulau. Cuma tetiba nak beralih angin ke Phuket jap. Tak salahkan? Heeee… :)

Korang …….

Siapa kat sini pernah book hotel or flight dengan laman web EXPEDIA.COM.MY ?? Laman web yang tak asing lagi bagi kaki-kaki jalan kat seluruh dunia. Dan baru-baru ni aku berkesempatan ke Phuket Thailand. Of courselah dengan expedia.com.my

Booking flights from Malaysia

Laman web Expedia

Actually dari dulu lagi aku guna laman web Expedia kalau nak pergi jalan-jalan. Harga pakejnya lebih rendah dari yang lain. Expedia menggunakan polisi BEST PRICE GUARANTEE. Kalau ada yang lagi murah, korang boleh refund. Haa, sebab tu la aku suka Expedia.

And Deepavali hari tu, sempat aku berlari kejap ke Phuket Thailand. Alhamdulillah perjalanan berjalan lancar. Dari aku pergi, sampai sana dan balik ke Malaysia balik. Semuanya baik-baik belaka.

Aku ke Phuket dengan menaiki pesawat Airasia dan perjalanan mengambil sama selama 1 jam lebih dari Kuala Lumpur.

Arrival

malaysia-to-phuket Boarding time

malaysia-to-phuketFree gift dalam flight sempena Deepavali

Tak sempat pun nak tidur lena. Tup, tup … dah sampai. By the way flight hari tu FULL. Aku rasa semua amek kesempatan bawa family jenjalan.

malaysia-to-phuketArrival way

Lepas je immigration, korang akan jumpa macam tempat pamphlet seperti kat bawah ni. Segala maklumat pasal tempat-tempat menarik Phuket, semuanya ada kat sini. Ambil je sebab semua FREE. Hehehehee.

malaysia-to-phuket

Then jalan depan sikit, korang akan nampak booth telco True Move. Eh, penting ni. Mana boleh takde internet. Kan? Kan? Nasiblah murah. Bayar dan diorang akan tolong topap prepaid korang tu. Macam aku, aku pergi 3 hari je, so aku ambil pakej untuk 2 hari sahaja.

malaysia-to-phuketmalaysia-to-phuket

Bila phone dah berfungsi dengan line Thailand, barulah hati rasa senang. Haha. Then, keluar-keluar, orang hotel dah terpacak berdiri dengan senyuman lebar. “Welcome to Phuket Madam“. Waaahhh, very warm welcome from the hotel.

malaysia-to-phuket

Airport Transfer

malaysia-to-phuket

Dari airport ke hotel, aku menaiki kenderaan yang dah disediakan oleh hotel Boathouse by Montara Phuket (private transfer). Untuk airport transfer ni ada 2 pilihan. Samaada nak airport shuttle atau private transfer. Kalau nak jimat ambil airport shuttle, kalau nak privasi, ambil private transfer.

malaysia-to-phuketInilah airport transfer Boathouse by Montara Phuket

Tapi private transfer ni a bit high class sikit. Masuk-masuk je diberi cold towel untuk lap muka dan air mineral free. Selesa? Sangat-sangat selesa.

malaysia-to-phuketmalaysia-to-phuket

Perjalanan dari airport ke hotel Boathouse by Montara mengambil masa dalam 1 jam. Memang agak jauh dari airport. Tapi kata orang, tempat jauh-jauh ni lah berbaloi pergi .. Sebab pemandangan dia adakalanya lagi cantik dari tempat yang dekat. Hehe.

 

~ bersambung

 ♦♦♦♦♦

Read more from Tatie’s travel diaries:

Aktiviti Aktiviti di Pantai Kata, Phuket