Penerbangan kos rendah dan teknologi telefon pintar kini telah membuat pelancongan satu pengalaman yang seamless terutamanya di Asia Tenggara. Semakin banyak destinasi dibuka hampir selang setiap bulan dan tempat yang anda tidak pernah terfikir untuk pergi kini boleh dicapai menaiki kapal terbang dalam masa beberapa jam.

Walaubagaimanapun, masih terdapat banyak destinasi sekitar rantau ini di luar radar para traveler mungkin kerana agak sukar diakses atau terlepas pandang. Di sini adalah enam destinasi tersembunyi di Asia Tenggara yang mesti anda pergi!

1) Kembara Ke “Sabah’s Lost World” di Maliau Basin, Malaysia

Dengan perjalanan lebih empat jam dari ibu kota Kota Kinabalu, Maliau Basin adalah keajaiban semulajadi yang membawa anda pulang ke zaman dinosaur! Kawasan berbentuk kawah ini mempunyai ekosistem tersendiri dengan 12 jenis hutan dari tanah tinggi ke tanah pamah.

 Kredit gambar / Wikimedia Commons / CC by 2.0

Tempat ini kaya dengan flora dan fauna yang rare dan mengalami ancaman kepupusan seperti Badak Sumbu Sumatera, Beruang Madu Malaya dan Harimau Dahan. Aktiviti utama di Maliau Basin adalah jungle trekking, bird watching, canopy walkway dan night walk.

 Kredit gambar / @mil_w_

Kawasan ini juga terkenal dengan air terjun yang tinggi terutamanya Air Terjun Maliau yang mempunyai tujuh tingkat! Destinasi ini khas untuk pengembara yang mahukan adventure kerana Maliau Basin terpencil tetapi ganjaran yang lumayan tersedia untuk si berani.

 Kredit gambar / @akieseiko

2) Nikmati Keindahan Alam Savanna di Sumba, Indonesia

Jauh ke timur dari Bali dan Lombok adalah Sumba, satu pulau yang dilitupi dengan lanskap savanna sejauh mata memandang. Jika anda datang ke Sumba dari bulan Julai ke Oktober, anda boleh merasai seperti berada di Afrika ketika rumput menguning keemasan.

 Kredit gambar / @edjunaidi

Sumba bukan lah satu destinasi top di mata pelancong jadi seluruh pulau ini masih terpelihara daripada pembangunan. Oleh itu, jangan terkejut kalau anda dapat melihat kuda-kuda liar yang berkeliaran di sekitar padang savanna yang hidup bebas tidak bertuan.

 Kredit gambar / @edjunaidi

Sumba juga didiami pelbagai suku kaum etnik dengan seni bina kampung tradisi yang menakjubkan seperti di Ratenggaro di mana setiap rumah direka dengan corong yang tinggi dan dibina dengan buluh tanpa menggunakan sebarang paku!

 Kredit gambar / @edjunaidi

3) Kembali Ke Zaman Kolonial Sepanyol di Vigan, Filipina

Vigan adalah satu pekan utara dari Manila yang diasaskan pada kurun ke-16.

Tapak Warisan Dunia UNESCO ini terhasil daripada pendudukan pedagang Cina dan penjajah Sepanyol di mana jalan batu-bata diapit oleh barisan rumah warisan berumur ratusan tahun kini ditukar kepada kafe, kedai dan hotel seperti Hotel Luna Annex.

 Ray In Manila / CC by 2.0

Anda boleh menaiki kereta kuda calesa  mengelilingi Mestizo District yang benar-benar membawa anda pulang ke zaman dahulu. Kemudian, lawat juga mercu tanda Vigan yang lain seperti Gereja Metropolitan St Paul, Kediaman Uskup Agung dan Plaza Burgos.

 Ray In Manila / CC by 2.0

Buat lencongan ke Menara Loceng Bantay, satu monumen batu tersergam indah di atas bukit yang dulu digunakan sebagai menara tinjau dan loceng gereja. Akhiri tour anda di Plaza Salcedo yang menyeri malam dengan pertunjukan kolam air pancut berirama.

 Myra Siason / CC by 2.0

4) Jelajah “4,000 Pulau” di Si Phan Don, Laos

Sejak bila negara landlocked seperti Laos mempunyai 4,000 pulau? Jawapannya terletak di Si Phan Don, satu pekan di sempadan selatan Laos dan Kemboja. Pulau-pulau ini terbentuk daripada aliran Sungai Mekong yang membelah tanah di persimpangan tersebut.

 marguerite / CC by 2.0

Pulau yang wujud di Si Phan Don sangatlah besar sehingga boleh didiami manusia. Kebanyakan penginapan didapati di Don Det dan Don Khon yang mempunyai aura santai. Oleh itu, ramai pengunjung akan chill sepanjang hari dan bermandi-mandi di sungai.

 Kredit gambar: Lesley Malone / CC by 2.0

Si Phan Don yang terbentuk di tengah-tengah Sungai Mekong ini juga mempunyai air terjun tertinggi di Asia Tenggara. Khone Phapheng adalah air terjun gergasi di mana air deras menghentam formasi batu menghasilkan satu laungan yang gegak-gempita.

 Kredit gambar:Justina Lacka / CC by 2.0

5) Beronda-Ronda Sekitar Kampung Terakhir Singapura di Pulau Ubin

Takkan negara sekecil Singapura juga mempunyai satu destinasi tersembunyi? Pulau Ubin di timur laut Kota Singa adalah satu pulau yang tidak terkesan dengan pembangunan pesat dan masih mengekalkan kehidupan tradisional kampung.

Anda hanya perlu menaiki feri di Changi Point yang mengambil masa 15 minit untuk tiba di Pulau Ubin. Dari pekan Ubin, anda boleh menyewa basikal untuk menjelajahi setiap tempat menarik seperti Butterfly Hill, Pekan Quarry dan Sensory Trail.

Jika anda mempunyai kaki kental, kayuh sehingga hujung timur Pulau Ubin ke Chek Jawa Wetlands. Anda boleh melihat habitat paya bakau ini dengan merentasi boardwalk yang membawa anda ke Jejawi Tower. Panjat menara ini untuk melihat panorama Pulau Ubin.

6) Rasai Kehidupan Pulau yang Tenang di Koh Lipe, Thailand

Kebanyakan pulau di Thailand seperti Koh Samui dan Phuket kini sesak dengan pelancong yang tidak putus-putus ke mari. Lari daripada kesemakan ini ke Koh Lipe, pulau yang cukup relaxed dan mempunyai antara pemandangan sunset tercantik di Asia Tenggara.

Koh Lipe terbahagi kepada tiga pantai yang sama indah dengan pasir putih yang halus dan lautan biru turqoise. Tidak salah kalau anda hanya mahu melepak di kolam renang Akira Lipe Resort atau di Pattaya Beach kerana Koh Lipe terlalu menawan untuk ditinggalkan!

Pada sebelah petang pula, sewa tuk-tuk ke Sunset Beach untuk menyaksikan benam matahari yang sungguh dramatik sambil anda menghirup air kelapa. Kemudian, pulang ke Walking Street untuk berpesta makanan laut halal yang dimasak chef Muslim Thai!

Sudahkah anda mendapat inspirasi untuk mengorak langkah ke destinasi-destinasi tersembunyi ini? Cepat sebelum tempat-tempat ini menjadi tumpuan travel orang ramai!