Pengembaraan solo wanita menjadi lebih popular pada hari ini apabila banyak informasi yang dikongsikan oleh pengembara lain. Ramai wanita juga lebih selesa untuk mengembara secara solo kerana ingin merasai pengalaman berdikari di dunia luar. Selain itu, mereka juga lebih gemar untuk mengenali rakan baru apabila menginap di hostel tempatan. Dari segi keselamatan, adalah wajar untuk pengembara solo wanita mengambil langkah berhati-hati supaya pengembaraan lebih lancar.

Berikut adalah destinasi menarik dan aman bagi wanita yang ingin mengembara solo.

7 Destinasi Menarik Untuk Wanita

 1) Kyoto, Jepun

Pengembaraan solo ke Jepun sangat menyerokkan kerana ia adalah tempat yang sangat selamat untuk mengenali budaya, menikmati taman-taman hijau yang zen, dan makanan yang lazat. Kyoto adalah ibu kota Jepun lama yang merupakan destinasi yang menakjubkan untuk pengembara solo. Ia dianggap sebagai jantung budaya Jepun dengan pemandangan dan bangunan bersejarah. Masa terbaik untuk melawat Kyoto adalah pada bulan Oktober hingga November (musim luruh) atau Mac hingga April (musim bunga).

Tempat-tempat menarik yang boleh dilawat di Kyoto adalah seperti:

Arashimaya

Arashimaya iaitu sebuah destinasi popular di pinggir barat Kyoto yang terkenal dengan keindahan alam semulajadi dan kuil zen Buddha. Tempat-tempat tarikan pelancong termasuk Togetsukyo (Bridge Crossing Moon), Kuil Tenryu-ji, Taman Monyet Arashiyama, dan Sagano Bamboo Forest.

Gion

Gion terkenal untuk budaya geisha dan daerah hiburan yang terletak dia pusat bandar Kyoto. Ia merupakan kawasan yang membolehkan anda mengalami keindahan tradisi dan kebudayaan Kyoto lama. Antara tempat-tempat yang boleh dilihat di sini adalah Pontocho Alley, Jalan Hanami Koji, Ishibei Koji, Kuil Yasaka dan pasar Nishiki.

 @frifhan di Kyoto, Jepun

Women-Only Hotel

Dari segi penginapan pula, terdapat beberapa tempat yang dikhaskan untuk wanita sahaja. Ini termasuklah Nine Hours Kyoto. Penginapan ini adalah lebih murah dan juga selamat. Anda juga berpeluang untuk bertemu dengan wanita lain yang mengembara Japan secara solo.

2) Zagreb, Croatia

Walaupun Croatia terkenal dengan pantai yang indah, Zagreb adalah bandaraya yang penuh inspirasi, kaya dengan sejarah, budaya dan penduduk-penduduk yang ramah mesra. Cuaca di Croatia pada musim panas agak terik, jadi anda haruslah berjaga-jaga dan memakai sunscreen yang bersesuaian. Kes penyeluk saku adalah kebiasaan di negara Eropah, dan lebih baik jika anda memakai beg sling atau menyimpan wang dengan cermat.

Tempat-tempat menarik yang boleh dilawat di Zagreb adalah seperti:

Pasar Dolac

Sekiranya anda ingin mengalami kehidupan tempatan, anda bolehlah mengunjungi pasar terbuka di pusat Zagreb ini. Ia adalah tempat kebiasaan orang lokal untuk membeli hasil tempatan.

Museum of Broken Relationships

Muzium Broken Relationship amat unik dan menarik kerana ia mempamerkan kisah-kisah putus cinta oleh beratus individi dari seluruh dunia. Di sini anda juga boleh melihat memento, surat dan barangan peribadi hasil dari pasangan bercinta.

 @sweepingyong di Zagreb, Croatia bersama teman-teman baru di hostel tempatan.

Penginapan

Kebanyakan pengembara wanita memilih untuk menetap di sekitar Dataran Jelacic, kerana ianya terletak di pusat bandar dan selamat. Anda boleh mencuba Hostel Swanky Mint yang dikatakan popular di kalangan backpackers.

3) Kampot, Cambodia

Selain daripada Phnom Penh dan Siem Reap, Kampot merupakan salah satu destinasi yang boleh dikunjungi oleh pengembara solo wanita. Ia terletak di pinggir sungai Kampot dan dikenali untuk ladang lada hitam dan garam yang ditanam dan diproses untuk Cambodia. Tempat ini boleh dilawati dengan menaiki bas (4 jam) atau keretapi (7 jam) dari Phnom Penh. Kehidupan di Kampot adalah berbeza dengan bandar kerana ianya lebih laid back dan kurang sibuk.

Gambar oleh @fienuts – Menaiki bot kecil di Sungai Kampot, Cambodia

Tempat-tempat menarik yang boleh dikunjungi di Kampot adalah:

River Safari

Taman River Safari yang terletak di tepi sungai Kampot mempunyai aktiviti luar seperti kayak dan zipline.

Ladang Lada Sothy

Anda boleh mengunjung ke ladang lada hitam dan mengenali proses pembuatannya dengan lebih dekat. Antara ladang hitam yang dikenali adalah Ladang Lada Sothy, La Plantation dan Ladang Starling.

Kep

Pasar Ketam di Kep juga adalah salah satu tarikan di sini. Perjalanan mengambil masa 40 minit dengan menaiki tuk tuk dan anda dapat menikmati hasil tangkapan ketam yang segar setiap hari. Terdapat juga pasar kecil dengan makanan-makanan laut dan kuih yang boleh dicuba.

Penginapan

Penginapan di Kampot tidak mahal berbanding dengan bandar Phnom Penh atau Siem Reap. Pengembara wanita solo boleh menginap di Hostel Mad Monkeys atau hostel lain yang berhadapan dengan sungai Kampot.

4) Jogjakarta, Indonesia

Bandar raya Jogjakarta tidak asing di kalangan pengembara-pengembara dari Malaysia dan menjadi destinasi untuk kembara wanita solo. Ini adalah kerana Jogjakarta adalah rata-rata selamat dan mempunyai pelbagai aktiviti luar yang menarik. Ia bukan sekadar tempat yang mempunyai istana atau kuil yang indah, tetapi juga bandar yang mempamerkan seni dan budaya jawa di Indonesia.

 Gambar oleh @frifhan di Jogjakarta, Indonesia

Tempat-tempat menarik yang boleh dilawat di Jogjakarta adalah seperti:

Gunung Merapi

Tour Gunung Merapi adalah salah satu aktiviti dan daya tarikan di Jogjakarta. Anda akan menaiki jip dan dibawa melalui hutan belantara sehingga ke kawasan gunung berapi yang aktif di Indonesia.

Borobudur Temple

Candi Borobudur adalah salah satun kuil Buddha terbesar di dunia dengan ukiran dan patung yang berusia lebih 1,200 tahun. Di sini anda boleh memilih untuk nikmati pemandangan matahari terbit atau matahari terbenam di puncak candi.

Hotels

Tidak sukar untuk wanita pengembara solo mencari penginapan di bandar raya Jogjakarta ini kerana terdapat pelbagai pilihan dari homestay seperti Griya Batik Giri Sekar ke hotel-hotel tempatan.

5) Lopburi, Thailand

Ladang bunga matahari di Lopburi, Thailand biasanya akan mekar pada akhir tahun (November – Januari) dan ini adalah salah satu destinasi yang boleh dikunjungi oleh pengembara wanita solo. Perjalanan dari bandar Bangkok ke Lopburi mengambil masa tiga jam dengan menaiki keretapi dari stesen Hua Lamphong.

 Foto dari @fienuts di ladang bunga matahari Lopburi, Thailand

Setelah anda tiba ti Lopburi, anda boleh berjalan-berjalan dan menikmati tempat-tempat berikut:

Monyet-Monyet

Lopburi adalah ibukota kedua selepas Ayutthaya dan dikenali juga sebagai Monkey Kingdom kerana terdapat banyak monyet dilihat di kota, terutama di sekitar Phra Prang Sam Yot dan Sarn Phra Karn. Monyet ini diberi makan 3 kali sehari untuk tidak mengganggu pengunjung ke bandar.

Ladang Bunga

Walaupun terdapat beberapa ladang bunga matahari yang boleh dilawati, anda boleh kunjungi Khao Jeen Lae yang merupakan ladang terbesar di kaki gunung. Ia adalah kawasan yang sangat luas dengan bunga matahari yang begitu banyak. Pengembara juga boleh melihat pasar kecil serta haiwan ternakan seperti kambing dan kuda.

Makanan

Di stesen keretapi Lopburi terdapat sebuah kedai makan halal bernama Muslim Food and Coffee. Walaubagaimanapun, anda perlu melintas trek keretapi dengan berhati-hati untuk ke kedai makan ini.

Hotels

Dari segi penginapan pula, anda boleh memilih untuk tinggal di Bangkok atau semalam di kota Lopburi.

6) London, United Kingdom

London adalah sebuah bandar metropolis besar dengan pelbagai tempat-tempat menarik. Ia sesuai untuk wanita yang ingin mengembara solo untuk melawat muzium, galeri seni, taman-taman botani, atau membeli-belah. Rata-rata mereka yang mengembara ke kota London akan mengambil peluang untuk ke negara berdekatan melalui keretapi, bas atau penerbangan domestik.

Jika anda ke berhasrat ke kota London, anda boleh meluangkan masa ke tempat-tempat berikut:

Pasar Borough

Pasar Borough terkenal dengan hasil jualan tempatan seperti keju, cendawan, roti, sayur-sayuran dan buah-buahan. Di sini juga terdapat kedai-kedai kecil yang menjual makanan laut dan desserts.

London Big Bus Tour

Anda juga boleh meneroka kota London dengan menaiki London Big Bus Tour untuk sehari atau dua, dan mengenali tempat-tempat menarik dengan lebih dekat. Antara hentian bas ini adalah Dataran Trafalgar, Whitehall, Menara London, Menara jam Big Ben dan Istana Buckingham.

Hotels

Bandar London mempunyai sistem pengangkutan yang baik, oleh itu adalah lebih baik jika anda memilih penginapan yang berdekatan dengan stesen keretapi atau bas. Ia juga dapat menjimatkan wang anda berbanding teksi.

Anda boleh mencari hotel bajet dengan melayari website ini.

7) Nice, France

Pengembara wanita yang ingin pengalaman berlainan di negara Perancis, bolehlah singgah di bandar cantik di sebelah selatan iaitu Nice. Bandar ini dikenali dengan kapal layar mewah, pantai yang indah dan kawasan luar bandar yang aman. Lokasi Nice juga berhampiran dengan sebuah negara kecil iaitu Monaco yang boleh dikunjungi dengan menaiki keretapi selama sejam.

Anda juga boleh berjalan kaki atau menaiki tram untuk melawat tempat-tempat berikut:

Promenade des Anglais

Tarikan utama bandar Nice ini adalah pantai indah di Promenade des Anglais. Pantai ini adalah unik kerana ia dipenuhi dengan batu-batuk kelabu kecil berbanding dengan pasir halus yang kita sering lihat. Di sini anda boleh menikmati angin yang nyaman, dan melihat orang-orang tempatan menjalankan kehidupan mereka dengan begitu relaks sekali.

Place Massena

Anda juga boleh berjalan di Place Massena hingga ke air pancut Du Soleil yang mempunyai patung Apollo dikelilingi oleh pancutan air. Ia adalah tempat popular untuk titik pertemuan dengan rakan-rakan. Kehidupan di sini lebih laid back berbanding dengan kota Paris dan anda boleh lihat ramai lokal duduk berehat di bangku sambil menikmati keindahan Place Massena.

Hotels

Antara penginapan-penginapan yang boleh didiami oleh pengembara wanita solo adalah seperti Hotel Nap by Happy Culture atau Hotel Plaza yang terletak di pertengahan bandar dan dekat dengan tempat-tempat tarikan di Nice.