Hanoi merupakan bandar kedua yang saya lawati di Vietnam. Walaupun merupakan ibu kota bagi Vietnam, suasana persekitaran tampak lebih lama berbanding Ho Chi Minh City yang lebih moden. Dengan suhu cuaca yang tidak panas, membuatkan berjalan-jalan menerokai tarikan di sini sangat selesa terutamanya menghirup udara segar di kawasan tasik. Antara aktiviti-aktiviti menarik yang saya lakukan di sekitar bandar Hanoi adalah:

Cara untuk ke Bandar dari Airport

Transport-Hanoi-airport

Di Noi Bai airport Hanoi ini mereka ada menyediakan bas shuttle untuk ke bandar dengan harga hanya VND 35,000. Perjalanan mengambil masa sekitar 1 jam dan setelah sampai di terminal bas anda boleh menaiki Grab untuk ke tempat penginapan.

Tasik Hoan Kiem

Hoan-kiem-lake

Hoan-kiem-lake-locals

Suasana di tepi tasik Hoan Kiem memang sangat santai dan sentiasa dipenuhi dengan orang ramai yang datang untuk mengambil udara segar dan juga melakukan aktiviti riadah. Saya juga suka membeli makan untuk dibawa makan di tepi tasik yang kadang-kala sambil dapat melihat keriuhan beberapa penduduk tempatan yang sedang bermain permainan secara beramai-ramai. Tasik ini juga merupakan salah satu lokasi yang penting di Hanoi kerana terletak sebuah kuil di tengah tasik yang dibangunkan oleh seorang maharaja ketika zaman perang.

Membeli-belah di Hanoi

Trang-tien-plaza-Hanoi

Shopping-Hanoi

Berjalan-jalan di sekitar bandar Hanoi boleh rambang mata saya dibuatnya kerana disini terdapat banyak pusat membeli-belah seperti di Trang Tien Plaza yang mempunyai sebanyak 6 tingkat dipenuhi dengan butik-butik berjenama sahaja seperti Dior, Chanel, dan Louis Vuitton. Manakala di Old Quarter pula, saya dapat melihat beberapa barangan replica seperti jacket North Face dan backpack FjallRaven Kanken jenama Swedish yang banyak dijual. Malah saya juga sempat singgah di Pasar Dong Xuan untuk membeli barangan perhiasan rumah yang diperbuat daripada tempurung kelapa.

Berjalan di Landasan Keretapi

Train-railway-hanoi

Train-bridge-hanoi

Salah satu lokasi yang paling popular untuk mengambil gambar adalah di landasan keretapi yang berada di tengah bandar Hanoi. Terutama sekali pada waktu tertentu dimana terdapat ramai orang termasuk saya yang tidak ingin melepaskan peluang untuk menunggu dan melihat keretapi melintas dengan jarak yang sangat dekat. Selain itu, jambatan keretapi lama yang menghubungkan dua kawasan di Hanoi juga amat menarik perhatian saya dengan melihat kepada reka-bentuk dan juga strukturnya yang kelihatan lama.

The Water Puppet Show

Water-puppet-show-hanoi

Water-puppet-show-dancing-Hanoi

Menonton persembahan budaya dalam bahasa Vietnam adalah salah satu pengalaman menarik saya di Hanoi. Dan yang lebih menariknya persembahan ini dilakukan di atas air. Memang unik dan berbeza dari apa yang pernah saya lihat sebelum ini! Walaupun sukar untuk saya memahami jalan ceritanya disebabkan oleh kekangan bahasa. Namun, dengan melihat pelbagai jenis aksi rancak dari patung-patung tersebut dan juga irama muzik tradisional dialunkan sepanjang penceritaan, ianya masih menarik dan menghiburkan hati saya. Dari apa yang dapat saya lihat pertunjukkan ini diambil dari kisah hidup seharian rakyat tempatan masa dahulu sebagai seorang petani dan juga nelayan.

Tran Quoc Pagoda

Tran-quoc-pagoda-celebration

Tran-quoc-pagoda-hanoi

Daripada banyak kuil lain, bagi saya kuil ini adalah antara yang paling berbaloi untuk dilawati kerana ianya merupakan kuil tertua di Hanoi. Sukar untuk saya percaya bahawa ia telah berusia lebih daripada 1400 tahun yang dibina pada kurun ke 6 semasa pemerintahan maharaja Nam De. Lebih bermakna lagi, saya juga bertuah untuk melihat upacara keagamaan yang dilansungkan di dalam kuil. Berjalan-jalan di perkarangan kawasan kuil pula terdapat sebuah pagoda berwarna merah setinggi lebih dari 5 meter ditemani dengan beberapa lagi pagoda disekelilingnya.

Imperial Citadel of Thang Long

Thang-long-citadel-Hanoi

Thang-long-citadel-art-hanoi

Untuk mengetahui serba sedikit tentang sejarah Vietnam, saya berkunjung ke lokasi Tapak Warisan Dunia UNESCO yang merupakan benteng pertahanan bagi pemerintahan Thang Long. Disini terdapat banyak artifak-artifak lama yang ditemui membawa kembali ke kurun ke 6 yang dapat saya lihat seperti pelbagai jenis seni, duit lama, seramik dan tembikar daripada China dan serata Asia hasil daripada hubungan kerjasama antara kerajaan Thang Long dengan dunia luar. Bayaran untuk masuk saya dikenakan VND 30,000 sahaja yang berbaloi kerana kawasan ini agak luas untuk diterokai dengan bermacam perkara boleh dilihat.

Mencuba Makanan Tempatan

food-div

Local-food-banh-mi-hanoi

Local-food-hanoi

Berada di Hanoi antara makanan kegemaran yang saya cuba adalah Banh Mi BBQ di kedai Bread More yang diisi dengan grilled beef, sayuran, dan juga sos istimewa. Saya juga berkesempatan untuk mencuba beberapa kuih tempatan yang dibeli di sebuah Bakery. Manakala untuk makanan berat pula, saya makan di restoran Zaynab yang terletak berdekatan dengan Masjid Al-Noor yang menghidangkan masakan biasa seperti nasi bersama kebab kambing ataupun nasi bersama ikan sweet and sour. Dan menu yang wajib dicuba disini adalah Egg Coffee yang sangat popular di Vietnam!

Halong Bay

Halong-Bay-boat-ride

Halong-Bay-view

Lawatan ke Vietnam pasti tidak lengkap jika tidak berkunjung ke tarikan paling popular iaitu Halong Bay. Dan disebabkan popularitinya, harga bagi tour yang ditawarkan juga memang terlalu mahal. Walaubagaimanapun, di bandar Hanoi terdapat banyak travel agency yang menawarkan harga sekitar US$30 ke atas untuk melakukan day tour ke Halong Bay, yang bagi saya sudah mencukupi. Perasaan berlayar menaiki bot selama 3 jam mengelilingi sekitar kawasan berbukit di Halong Bay memang satu pengalaman yang menakjubkan. Antara perkara yang menarik dapat saya lihat adalah seperti batu Dinh Huong yang gambarnya turut menjadi simbol bagi duit 200k VND.

St. Joseph’s Cathedral

Cathedral-architecture-Hanoi

Cathedral-hanoi

Yang paling menarik perhatian saya tentang gereja ini adalah reka bentuknya yang bertemakan gothic dan kelihatan berbeza daripada mana-mana gereja yang pernah saya lihat di sekitar ASEAN. Bahagian dalamnya pula dihiasi dengan cukup indah terutama sekali stained glass di hadapan gereja dengan cahaya yang matahari masuk menerangi gereja.

Tempat Tinggal

Accommodation-Hanoi

3 malam berada di Hanoi, saya menginap di Bedgasm Hostel yang menyediakan bilik sangat selesa, tandas yang bersih, dan juga breakfast percuma. lokasinya yang terletak di Hoan Kiem memudahkan saya untuk ke beberapa tarikan utama di sekitar bandar dengan berjalan kaki sahaja. Dan saya memang sarankan anda untuk mencari tempat penginapan di sekitar kawasan ini kerana selain berada di tengah bandar, ianya juga sangat hidup pada waktu malam jadi dapat merasai suasana meriah.

Pengalaman saya berada di Hanoi diisi dengan beberapa aktiviti yang membuatkan saya lebih memahami serba sedikit tentang sejarah penting di Vietnam dan terutama sekali tentang budaya masyarakat tempatan disini.