Bercakap mengenai Taiwan, mesti ramai di antara anda akan memikirkan mengenai Taipei bukan? Tapi tahukah anda, selain Taipei, Taiwan mempunyai daerah yang sangat cantik berbanding Taipei?

Suka untuk saya membuat perbandingan ke sini apabila anda memilih Taiwan sebagai destinasi untuk melancong. Jika anda sukakan pelancongan yang urban seperti aktiviti membeli belah, melawat bangunan pencakar langit dan suka akan pembangunan moden, maka Taipei adalah tempatnya. Sebaliknya jika anda sukakan alam semulajadi, sukakan keindahan kehijauan, air terjun dan sebagainya maka Yilan adalah jawapannya.

Tempat Menarik di Taiwan untuk Pelancong Muslim

Sanfu Leisure Farm

Bercakap mengenai Yilan, kebanyakan tempat-tempat menarik datangnya dari perusahaan ladang atau kebun persendirian. Boleh dikatakan setiap kampung mempunyai satu tarikan. Jadi kali ini saya berkesempatan untuk merasai sendiri pengalaman Night Walk di Sanfu Leisure Farm .

Dalam aktiviti yang diketuai oleh pakar pengkaji haiwan, anda bakal melihat sendiri kehidupan haiwan-haiwan di sebelah malam. Pelbagai haiwan dapat dilihat di sekitar Sanfu Leisure Farm antaranya adalah ular, pelbagai jenis katak, labah-labah dan banyak lagi.

Di sebelah siangnya pula, jangan lepaskan peluang untuk menghirup secawan kopi ungu sambil ditemani pelbagai jenis burung yang bakal menemani anda sepanjang hari. Ini adalah tempat yang sempurna yang membuatkan anda berasa tenang tanpa bunyi bising dari bandar.

Tea Tasting, Candy dan Biskut Teh di Perkampungan Dongshan – Zhongshan

Tidak sah jika anda datang ke Taiwan dan tidak mencuba aneka teh yang ditanam secara meluas di sini. Adalah kebiasaan kepada masyarakat di Taiwan untuk menikmati teh yang menjadi amalan sejak turun-temurun.

Selain itu, jangan lupa untuk melawat ke Perkampungan Dongshan – Zhongshan untuk mempelajari sendiri membuat Dragon Emperor Mustache Candy dan Tea Biscuit yang sedap ini. Penduduk Taiwan suka makan biskut ini untuk snek petang sambil menghirup teh. Yum!

Photo Credit / Zeng Shu

3. Menjelajah Perkampungan Yuanshan – Neicheng Menaiki Bajak Sawah

Mesin pembajak sawah bukanlah sesuatu yang langka, khususnya apabila anda tinggal di kota-kota kecil di Malaysia yang masih menggarap sawah mereka. Namun, yang menarik daripada mesin ini di Taiwan adalah kerana ia digunakan di jalanan. Di perkampungan Yuanshan, mesin pembajak digunakan bukan hanya untuk sawah mereka.

Anda boleh mengelilingi perkampungan ini dengan menaikki Bajak Sawah.

Antara tarikan yang ada disini adalah sungai nya yang sangat jernih dan sejuk pasti akan membuatkan anda terpesona akan keindahannya. Kampung ini juga terbuka untuk turis sukarelawan di mana anda boleh mengajar bahasa, memasak atau bekerja di ladang dengan pertukaran untuk penginapan percuma.

Memetik Buah Kumquat di Country Grange

Pernah dengar mengenai Buah Kumquat ? Anda hanya dapat jumpa buah ini di Filipina , India, Jepun dan Taiwan sahaja, dan tentu saja, saya tidak akan membuang kesempatan ini.

Rasanya masam – masam manis boleh dimakan begitu sahaja bersama – sama kulitnya.

Buah Kumquat ini tumbuh merata di Yilan, dan anda dapat memetik dan memakannya sebanyak mana yang anda inginkan. Boleh dikatakan, semua warga Yilan sangat menggemari buah kumquat. Mereka bahkan menjadikannya sebagai jem, jus, kek, gula-gula, dan sebagainya. Jika anda juga sangat suka dengan buah ini, anda dapat membeli produk makanan yang terbuat dari kumquat di kedai-kedai cenderamata di Yilan.

Yilan City Tour 

Tidak sah jika datang ke Yilan dan tidak berjalan-jalan kawasan sekitarnya. Bandar Yilan adalah bandar kecil dimana pertanian merupakan faktor ekonomi utamanya.

Salah satu tarikan popular di sini ialah Jimmy Square, yang dibina oleh ilustrator Taiwan yang terkenal, Jimmy Liao. Beliau bekerja dengan Pemerintah Yilan untuk membina semula asrama lama di Jimmy Square. Saya menghabiskan sebahagian besar masa saya berjalan di sekitar dataran, mengambil seberapa banyak gambar mural yang berwarna-warni dan patung-patung ikonik.

Selain buah-buahan dan sayur-sayuran segar, anda juga dapat menemukan pakaian dan beg yang harganya jauh lebih murah daripada di kota.

Muzium Lanyang

Jika anda ingin mendapatkan gambaran penuh mengenai Yilan, anda harus ke Muzium Lanyang. Muzium Lanyang memberitahu segala-galanya tentang Yilan, dari kepelbagaian ekologi mereka yang kaya dengan pelbagai budaya.

Namun, banyak pelancong, termasuk saya, berkumpul di sini untuk mengagumi senibina bangunan yang menakjubkan. Fasad eksentrik menjadikan bangunan kelihatan seperti ia telah jatuh ke dalam air. Bahagian dalam muzium adalah sama menarik.

Menjejak Paus dan Lumba – Lumba di Perairan Kepulauan Guishan

Dikatakan terdapat pelbagai spesis paus telah dijumpai di perairan Kepulauan Guishan ini. Namun jika anda dapat melihatnya di perairan anda merupakan seorang yang bertuah kerana sangat jarang anda dapat menemukan paus di perairan luas. Bahkan di Kepulauan Guishan, semakin jarang terlihat paus, mungkin kerana perubahan cuaca yang kadang tidak menentu. Meskipun begitu, setidaknya anda akan melihat 80% paus dan lumba-lumba di perairan ini.

Melawat Penyu di Pulau Guishan 

Selain paus dan lumba – lumba, Pulau Guishan juga terkenal dengan keberadaan untuk melihat sendiri pulau yang menjadi ikonik bagi penduduk di Yilan. Selain bentuk fizikalnya yang unik menyerupai penyu gergasi, pulau yang suatu ketika dahulunya pernah menjadi penempatan penduduk Yilan ini turut mempunyai sulfur aktif.

Pulau Guishan tidak berpenghuni. Beberapa keluarga terakhir dipindahkan ke pedesaan Yilan, dan pulau itu sebenarnya ditutup untuk pelawat sehingga tahun 2000. Unit tentera Taiwan menggunakan pulau gunung berapi sebagai pangkalan mereka. Pulau ini kini merupakan taman geologi maritim di mana anda boleh menemui banyak tumbuhan langka dan bangunan terbengkalai. Ia begitu aman dan tenang untuk berjalan di sekitar pulau itu. Permit diperlukan untuk menapak di pulau itu.

Jika anda melalui perairan Pulau Guishan, anda akan melihat lapisan air laut yang berbeza warna. Lapisan yang terdiri daripada warna putih, hijau dan biru ini merupakan hasil campuran air laut dan sulfur yang aktif di dalam dasar laut

Taiping Mountain National Forest Park

Taipingshan National Forest Park merupakan lokasi yang wajib anda pergi jika berada di Taiwan. Perjalanan ke Gunung Taiping mengambil masa 3 jam perjalanan dari bandar Yilan, tetapi sangat berbaloi apabila anda tiba di puncaknya.

Dicadangkan untuk menginap disini selama 2 malam untuk menikmati keindahan taman ini. Gunung yang diliputi hutan hujan lembab ini menanti anda untuk terokainya.

Selain menikmati pemandangan indah, antara aktiviti lain yang boleh anda lakukan disini adalah mandi di kolam air panas Renze. Yang pasti, jangan lupa untuk membawa baju sejuk kerana suhu di sini sangat sejuk terutamanya di waktu malam.

Riadah di Shangri La Boutique Farm 

Saya mendapatkan kesempatan untuk menginap di Shangri La Boutique Farm, di mana saya mempunyai kesempatan untuk bermain tanglung dan beriadah.

Malah hotel ini juga merupakan salah satu hotel yang mempunyai restoran halal khas untuk pengunjung yang beragama Islam. Tentu saja saya selalu mengesyorkan hotel ini untuk para pelancong, baik beragama Islam mahupun tidak. Tempatnya sangat nyaman dan indah dan perkhidmatannya amat baik.

Demonstrasi Membuat Kuih Beras

Sebagai salah satu restoran halal dan mesra muslim yang terdapat di Yilan, Mushroom Pot Organic Restaurant bukan sahaja menyediakan makanan halal tetapi juga memberikan anda peluang untuk membuat kuih. Ini tentu saja merupakan pengalaman yang menarik untuk saya!

Setelah membuatnya, anda bahkan juga berpeluang untuk membawanya pulang dan menikmatinya sebagai snek ringan. Sedap!

Tips untuk turis Islam yang hendak melancong ke Taiwan

  • Chinese Muslim Association telah mengesahkan sekurang-kurangnya 324 restoran “halal” dan “menyajikan makanan mesra Muslim”
  • Makanan halal di Taiwan masih cukup mahal. Untuk menjimatkan wang pada makanan halal anda, sebaiknya cuba makanan vegetarian.
  • Muat turun aplikasi Halal.TW untuk mendapatkan maklumat terkini tentang kuliner halal, hotel mesra Muslim, masjid dan Musala, dan pusat membeli-belah yang menyediakan makanan ringan halal