Bagi seorang Muslim kadang-kadang memang terasa agak sedikit sukar untuk melancong ke luar Negara. Ini terutamanya adalah kerana soal makanan yang memang harus memilih untuk mencari makanan halal. Namun tahukah anda bahawa beberapa destinasi yang ingin saya kongsikan adalah muslim friendly dimana anda boleh menikmati percutian tanpa risau.

Selatan Thailand 

Photo credit: @denysdemchenko

Selatan Thailand sememangnya terkenal dengan pulau-pulau tropikal yang indah seperti Railay Beach terkenal kerana pantainya yang dikelilingi bukit batu kapur dan Maya Bay, Phi Phi Island terkenal bukan sahaja disebabkan keindahan alam semulajadinya, malah kerana ianya menjadi lokasi penggambaran bagi salah satu movie oleh Leonardo Dicaprio “The Beach” pada tahun 1999.

Photo credit: @fantastic.thailand

Selatan Thailand harus berada dalam wish list anda jika anda seorang yang sukakan aktiviti island hopping dan suasana pantai tropikal. Selain itu, kos percutian ke pulau-pulau di selatan Thailand juga agak murah jika nak dibandingkan di tempat lain. Dan mencari makanan juga tidak menjadi masalah kerana terdapat ramai rakyat Malaysia yang berkunjung ke sini.

Lombok, Indonesia 

Photo credit: @explorelombok

Bagi anda yang ingin berehat menikmati suasana alam semulajadi seperti berada di kampung halaman dan jauh dari kesesakan orang ramai, boleh lah ke Lombok kerana sebahagian besar darinya masih tidak disentuh oleh pembanggunan dunia luar. Tidak seperti jirannya Bali, suasana di Lombok juga agak tenang dan tidak sesak dengan ribuan pelancong memenuhi lokasi tarikan pelancong. Selain hampir kesemua penduduk disini juga beragama Islam, jadi memang senang untuk mencari masjid ataupun tempat makan halal.

Photo credit: @lombokfriendly

Lombok juga menawarakan beberapa pantai idaman terasing dari orang ramai jika anda sanggup untuk membayar harganya. Dan antara tarikan paling utama untuk mengambil gambar bagi anda kaki Instagram adalah di Pink Beach yang terkenal dengan pasir pantainya berwarna pink! Memang lain daripada pantai-pantai biasa dijumpai di tempat lain.

Singapore

Photo credit: @visit_singapore

Singapore bukan sahaja boleh dijadikan sebagai destinasi untuk melihat kemajuan dan kemodenan bagi sesebuah negara malah juga sebagai destinasi untuk medekatkan diri ke dalam satu-satu budaya seperti mencuba makanan dari pelbagai jenis bangsa dari serata dunia, seperti makanan arab di Kampong Glam dan citarasa Indian food di Little India.

Photo credit: @oneworldjustgo

Antara aktiviti popular yang patut anda cuba disini seperti naik ke Observation Sky Deck di Marina Bay Sands untuk melihat pemandangan panorama bandaraya Singapore terutama sekali ketika sunset, berjalan di atas jambatan gantung yang diikat pada pokok gergasi di OCBC Skywalk, dan juga melihat pertujunkan lampu sambil berkelah di Gardens by The Bay.

Angkor Wat, Cambodia 

Photo credit: @samantha_desiree

Lawatan ke Angkor Watke 12 akan membuatkan anda terasa seperti kembali ke zaman lampau atau berada di satu era yang berbeza buat seketika. Bandaraya Angkor telah wujud sejak dari kurun ke 12 lagi sebagai pusat bagi kerajaan Khmer. Keluasannya yang lebih dari 400 kilometer persegi menjadikannya tapak kerajaan purba terbesar dalam sejarah pernah ditemui. Ianya akan membuatkan anda terasa seperti kembali ke zaman lampau atau berada di satu era yang berbeza buat seketika. Bandaraya Angkor telah wujud sejak dari kurun

Photo credit: @chicas.nomadas

Dipercayai bahawa bandaraya purba ini menjadi penempatan bagi lebih kurang satu juta manusia. Apa yang masih menjadi misteri hingga ke hari ini adalah apa yang terjadi kepada kerajaan gergasi ini dan kemana hilangnya penduduk mereka. Selain sejarahnya, Siem Reap juga sesak dengan orang ramai disebabkan ianya menjadi lokasi bagi penggambaran movie “Tomb Raider” oleh Angelina Jolie di kuil Ta Prohm.

Raja Ampat, Indonesia

Mungkin ramai yang tidak mengetahui tentang kewujudan Raja Ampat kerana ianya tidaklah sepopular seperti destinasi percutian lain di Indonesia seperti Bali dan Lombok. Ini kerana destinasi ini memang dijaga dengan sangat baik dimana hampir keseluruhan kawasan tidak tersentuh oleh pembanggunan dunia luar.

Photo credit: @redsnapperr77

Antara aktiviti yang popular disini adalah island hopping, snorkelling atau scuba diving melihat kekayaan biodiversiti, dan juga berenang bersama ikan jerung paus. Raja Ampat boleh dijadikan sebagai salah satu destinasi percutian honeymoon yang terbaik di sekitar ASEAN.

Maldives

Photo credit: @marfasbest

Destinasi ini memang terkenal sebagai salah satu destinasi syurga dunia yang pastinya berada dalam “wish list” orang ramai untuk pergi bercuti. Maldives juga adalah sebuah negara Islam yang terkecil, aman dan salah satu paling selamat di dunia.

Photo credit: @alesaviajes

Namun, Maldives bukan sahaja tentang resort mewah yang menelan belanja ribuan ringgit. Ianya juga menawarkan tempat penginapan dan aktiviti pada harga yang berpatutan dengan pengalaman yang hampir sama berbanding bayaran jauh lebih tinggi jika di resort. Anda tidak perlu membayar untuk berehat di tepi pantai dan berenang di dalam air laut.

Bandar Seri Begawan, Brunei 

Photo credit: @brunei.tourism

Jika anda seorang yang berminat untuk mengenali dan melihat sesuatu budaya dengan lebih dekat dan melawat banggunan-banggunan bercirikan islamik, Brunei adalah destinasi yang sesuai. Penduduk tempatan juga sangat peramah dan amat mengalu-alukan kedatangan pelancong.

Photo credit: @marymiiph

Antara tarikan utama apabila berkunjung ke sini adalah masjid Omar Ali Saiffudin. Dengan struktur reka bentuk kubah menakjubkan yang disalut dengan emas sebenar sebagai simbol kepercayaan islamik yang kuat di Brunei dan boleh dilihat hampir dari setiap penjuru bandar ini.

Nusa Penisa Island, Indonesia 

Photo credit: @lifetime_traveller

Apabila bercakap tentang pulau Nusa Penida ini mungkin ramai yang tidak pernah dengar tentangnya. Namun tahukah anda pulau ini memang terkenal di kalangan para pelancong akan tebing-tebing bukit yang tinggi di tepi pantai dimana anda boleh melihat ke pantai di bawah dengan berdiri di tepi tebing bukit.

Photo credit: mr_livesley

Tarikan utama di pulau ini adalah Kelingking Beach yang memang wajib untuk dikunjungi apabila kesini. Terdapat laluan bagi anda yang ingin turun ke pantai yang dikatakan memakan masa sekitar 1 jam. Waktu yang paling sesuai untuk kesini adalah pada awal pagi ataupun lewat petang kerana lokasi ini memang penuh dengan pengunjung.

Sebenarnya terdapat banyak destinasi percutian Muslim friendly yang menarik berhampiran Malaysia yang wajib anda lawati tanpa perlu pening kepala memikirkan tentang tempat tinggal mahupun soal makanan. Jadi apa yang anda tunggu lagi? Ayuh hadiahkan diri anda percutian idaman yang ditunggu-tunggu selama ini.