Melaka merupakan salah satu tempat yang ramai pelancong dari luar negara mahupun dari negara sendiri yang mesti dilawati sepanjang masa terutamanya pada musim cuti sekolah. Ada banyak tempat-tempat bersejarah dan menarik di Melaka. Namun, terdapat juga banyak tarikan pelancong menarik untuk kanak-kanak.

-1-Theme Park Malacca

 

Kadang kala bila cuti sekolah, kita bukan sahaja nak bawa anak bercuti di mana-mana pulau. Kita juga boleh bawa anak-anak bermain-main di taman tema, khususnya taman tema air. Sekali sekala segarkan badan dengan air yang sejuk khususnya di cuaca yang panas seperti sekarang untuk hilangkan rasa penat dan stres dengan pengalaman seronok di taman tema.

Melaka Wonderland

 

Jika Ida tidak silap, Melaka Wonderland merupakan taman tema air keempat yang Ida pernah pergi. Sejak ada anak, memang Ida dah jarang bermain ke taman tema air, terlebih lagi kerana anak masih kecil. Sekarang anak-anak sudah dewasa sikit jadi Ida boleh pergi ke taman tema air bersama mereka.

Pengalaman Ida sendiri dengan anak-anak ke Melaka Wonderland Theme Park & Resort sangatlah seronok dan menarik juga. Seronok tengok anak-anak gembira bermain dalam air! Tambahan, anak Ida — si Abang — memang sedang suka bermain air. Kalau anak masih terlalu kecil, mungkin tak berapa sesuai nak bawa mereka ke taman tema sebab anak-anak kecil biasanya tak selesa dengan cuaca panas. Kalau anak dah besar sikit, mereka lebih dapat menikmati permainan air dan papan seluncuran. Tambah lagi kalau ada kawan-kawan, makin seronok lah bagi mereka untuk bermain air!

Bila Ida lelah bermain dengan anak-anak, Ida dapat pergi ke pojokan. Ada disediakan beberapa khemah atau pondok kecil untuk orang ramai bersantai sambil melihat gelagat anak-anak bermain air. Ini sangat berfaedah untuk orang tua yang ingin rehat sejenak, apalagi dengan cuaca yang sangat panas. Selain itu, disediakan pula almari berkunci di dekat tandas untuk meyimpan barang-barang awak supaya aman. Menurut Ida, ini sangat penting karena terkadang kita tidak dapat mengawasi barang-barang dan anak-anak secara bersamaan. Ida pun boleh lega hati bermain dengan si Abang tanpa harus memikirkan hal-hal lain.
Melaka Wonderland
 
Kami sampai di sana pukul 9 pagi kerana kami nak cuba semua gelongsor yang ada sebelum taman tema itu menjadi terlalu ramai. Selalunya, orang ramai datang jika nak hampir ke tengahari, jadi korang biasanya kena beratur panjang untuk menunggu giliran naik gelongsor yang menarik tu. Kalau korang tidak suka mengantri seperti saya dan anak-anak, lebih baik sampai lebih awal. Selain itu, tentu tidak enak bermain di kolam renang sambil bersesakan dengan banyak orang.

Jangan lupa cuba semua gelongsor yang ada di sana seperti Tornado Chaser, Kamikaze Racer, Lazy cum Crazy River dan lain-lain. Gelongsor ini sangat sesuai untuk anak-anak yang sudah cukup besar dan juga para remaja. Untuk kanak-kanak yang masih kecil, mereka boleh mandi dan bermain di Adventure Island atau di 1 Big Waze Pool tapi harus dengan pengawasan ibu bapa kerana Ida yakin korang tak mahu terjadi apa-apa pada anak-anak korang. Pelampung juga boleh disewa untuk naik gelongsor yang besar supaya awak dapat turun gelongsor dengan cepat!

Dan jangan risau jika korang tidak dapat berenang, ada renjer penyelamat yang berada berdekatan dengan setiap pool dan gelongsor di sana. Korang dapat bernafas lega kerana keselamatan orang ramai selalu diutamakan!

Melaka Wonderland

Melaka Wonderland

Melaka Wonderland

Melaka Wonderland

Makanan tak dibenarkan untuk dibawa masuk ke dalam taman tema, tapi kalau awak rasa lapar, jangan risau! Korang boleh dapatkan makanan dan minuman di restoran kecil di dalam kompleks taman tema yang buka pada pukul 11 pagi. Terdapat juga gerai kecil untuk membeli snek ringan dan minuman jika awak ingin sarapan atau ngemil di sana.

Melaka Wonderland

Pada masa-masa tertentu akan datang ikon-ikon Melaka Wonderland iaitu Rexy, Trinopony, Baby Pink & Blue. Mereka akan menari-nari untuk menghibur kanak-kanak dan juga bermain dengan mereka. Sayang sekali, anak-anak saya lebih memilih untuk bermain di air daripada bermain dengan tiga ikon tersebut. Awak juga dapat mengambil gambaran anak-anak awak dengan mereka untuk dijadikan kenang-kenangan.

Melaka Wonderland

Tiket masuk boleh dibeli di kaunter tiket mahupun online. Awak juga dapat mencuba nasib awak dengan menghubungi mereka langsung. Kadang, mereka akan memberikan tawaran diskaun yang menarik pada musim tertentu. Bayaran tiket masuk ke Melaka Wonderland Theme Park & Resort adalah berbeza mengikut umur dan hari kunjungan.

Berikut adalah senarai harga terkini yang boleh didapati dalam website mereka;

 

Hari biasa

Dewasa RM33.20

Kanak-kanak RM26.05
Warga emas/OKU RM18.95

Hari minggu

Dewasa RM37.90
Kanak-kanak RM32
Warga emas/OKU RM18.95

Foreigner- dewasa RM45

Foreigner- kanak-kanak RM37.50
Foreigner- warga emas/OKU RM22.50
Kanak-kanak yang ketinggian di bawah 90cm boleh masuk dengan percuma!
Melaka Wonderland ni terletak di Ayer Keroh, dan sebenarnya cukup mudah menemukan lokasi Melaka Wonderland! Kalau korang berkemudi melalui Lebuh Raya Ayer Keroh, di sebelah korang akan nampak gelongsor air yang besar namanya Tornado Chaser.
Melaka Wonderland ni dibuka pada hari Selasa hingga Jumaat pada pukul 11 pagi sehingga 7 malam. Dan pada hari Sabtu dan Ahad serta cuti sekolah akan dibuka pukul 9 pagi sehingga 7 malam. Hari Isnin akan ditutup kecuali semasa cuti sekolah. Pekerja pun perlu rehat juga, dan sekurang-kurangnya ada masa cuti untuk bersihkan taman tema air tu.

Bagi mereka yang tinggal di luar Melaka, anda mungkin mahu mendapatkan penginapan yang baik supaya anda boleh meneroka Melaka di luar taman air juga. Terdapat banyak hotel untuk belanjawan yang berbeza di Ayer Keroh, jadi yakinlah, anda akan menemui sebuah hotel yang sesuai dengan anda. Saya akan mengesyorkan World Youth Hotel untuk kedekatannya dengan Lebuh Ayer Keroh serta Wi-Fi percuma dan sarapan hotel.

Saya sangat gembira akhirnya telah melawat Melaka Wonderland, terutamanya melihat anak-anak saya bersenang-senang dan menikmati diri mereka di sana. Saya harap anda akan mendapat pengalaman yang menyeronokkan seperti punya saya!

Selamat bercuti dan berseronok di Melaka!