Sandakan merupakan bandar kedua terbesar di Sabah. Kali pertama bercuti ke Sandakan mengingatkan saya zaman ketika kecil dengan suasana kampung semulajadi yang masih kehijauan. Suasana yang mendamaikan dan jauh dari kesibukan ibu kota. Kedudukannya betul-betul di kawasan laut membuatkan Sandakan menjadi tempat terbaik untuk mencari makanan laut yang segar dan sedap.

Di Sandakan ada banyak tempat menarik yang mesti dikunjungi, samada melawat lokasi menarik, makan-makan atau membeli-belah. Jika anda berkunjung ke Sandakan. Di sini, saya ingin kongsikan beberapa tempat yg menarik untuk dilawati:

Santuari Orang Utan Sepilok

Tempat yang paling saya suka adalah di Santuari Orang Utan Sepilok. Pusat pemulihan orang utan Sepilok atau dikenali sebagai Wild Red Apes yang terletak lebih kurang 25km dari bandar Sandakan. Tempat ini berkeluasan lebih 43km persegi. Penempatan orang utan di sini sebenarnya merupakan hutan simpan asli yang terpelihara. Orang Utan Sepilok ini hanya terdapat di hutan hujan Borneo dan Sumatera.

Tempat menarik di Sandakan, Sabah Photo Credit: @alistaircshaw

Pengunjung berpeluang melihat sendiri orang utan di tempat asal semulajadi mereka iaitu di hutan hujan tropika. Tujuan utama pengwujudan Pusat Pemuliharaan Orang Utan ini adalah melatih dan mengajar anak orang utan yang terpisah dengan ibunya tentang cara hidup berdikari di dalam hutan kelak. Pelawat yang berkunjung boleh ke pelantar untuk melihat sendiri orang utan ini diberi makan susu dan pisang. Bagusnya disini adalah sebagai pendidikan yang berguna tentang kesedaran melindungi spesis yang terancam dari terus pupus. 

Waktu diberi makan

2x / hari

10:00 pagi dan 3:00 petang

Tiket masuk :

Pemegang Mykad : RM5 (dewasa) RM2 (kanak-kanak)

Pelancong : RM30 (dewasa) RM15 (kanak-kanak)

Kamera – RM10

Sandakan Rainforest Discovery Centre

Rainforest Dicovery Centre (RDC) ini terletak bersebelahan dengan Santuari Orang Utan-Sepilok. RDC ini telah di buka kepada umum untuk dijadikan sebagai pusat pembelajaran alam sekitar di bawah Jabatan Perhutanan Sabah

Tempat menarik di Sandakan, SabahPhoto Credit: @adittert

Berjalan mealui Canopy Walk di RDC adalah satu pengalaman yang menakjubkan. Anda boleh merasai sendiri permandangan hijau hutan yang indah dan damai. Bagi pecinta alam semulajadi dan penggemar burung, anda boleh melihat sendiri keunikan flora dan fauna di Borneo.

Waktu operasi

Dibuka setiap hari : 8:00 pagi hingga 5:00 petang

Kinabatangan River Cruise

Kinabatangan River berukuran 560km, adalah sungai terpanjang di Sabah. Satu pelayaran yang menarik menyusuri sepanjang Sungai Kinabatangan. Sepanjang perjalanan, anda akan melalui bandar-bandar kecil, ladang kelapa sawit dan perkampungan tempatan. Pengembaraan pelayaran menyusuri sungai ini adalah syurga bagi peminat pencinta hidupan liar dan alam semulajadi, terkenal dengan kepelbagaian makhluk hidupan liar Borneo.

Kinabatangan River Cruise Photo Credit: @nicolemckay1
Tempat menarik di Sandakan, SabahPhoto Credit: @rae.el

Beberapa peristiwa yang menarik sepanjang menyusuri Sungai Kinabatangan berpeluang untuk melihat hidupan orang utan, monyet, ungka, ular, buaya berjemur di lumpur dan sekiranya anda bertuah dapat melihat sekumpulan gajah yang besar ‘Borneo Pygmy Elephants’.

Labuk Bay Proboscis Monkey Sanctuary

Tempat menarik di Sandakan, SabahPhoto Credit: @widesea_noanchor

Selain orang utan, Proboscis Monkey juga dikenali di kalangan masyarakat setempat sebagai Monyet Belanda atau spesies monyet yang sangat unik yang mempunyai hidung besar dan panjang. Terkenal dengan spesis yang hanya terdapat di Borneo. Santuari ini terletak di tengah-tengah hutan bakau di sepanjang kawasan berdekatan Kampung Semawang di Labuk Bay, Sandakan. Ia terletak sejauh 38km dari lapangan terbang Sandakan dan mengambil masa lebih kurang sejam untuk sampai ke pusat ini.

Terdapat platform pemerhatian khas untuk pelawat untuk mengambil gambar pada jarak yang dekat. Bagi sesiapa yang berminat untuk melihat haiwan yang unik ini, jangan lepaskan peluang untuk berkunjung dan melihat sendiri habitat ini hidup. Pengunjung dinasihatkan untuk melihat jadual waktu diberi makan.

Jadual waktu pemerhatian

Platform A : 9:30 pagi hingga 2:petang

Platform B : 11:30 pagi hingga 4:30 petang

Tiket masuk :

Pemegang Mykad : RM15 (dewasa) RM5 (kanak-kanak)

Pelancong : RM60 (dewasa) RM30(kanak-kanak)

Kamera

Kamera biasa/RM10

Puu Jih Shih Temple

Puu Jih Shih TemplePhoto Credit: @eloisegebbie

Puu Jih Shih Temple merupakan kuil Buddha yang dibina pada tahun 1987 dan tokong cina yang terbesar di bandar Sandakan. Tokong Cina ini terletak di atas bukit Tanah Merah yang perlu melalui lereng-lereng curam yang menakjubkan. Dari sini boleh melihat seluruh Kota Sandakan dan Laut Sulu, menawarkan permandangan yang sangat indah dan cantik. Pembinaan kuil ini telah mengambil masa 3 tahun untuk di siapkan dengan kos pembinaan 1 juta. Dekorasi kuil ini di hiasi dengan adat Buddha Cina dan patung-patung Buddha emas.

Puu Jih Shih TemplePhoto Credit: @smydyouguys

Peringatan :

  • Pengunjung dinasihatkan berpakaian sopan untuk menunjukkan rasa hormat.
  • Jangan berbuat bising ketika berada di kuil ini.

Rumah Agnes Keith’s

Rumah Agnes Keith
Muzium Agnes Keith’s House terletak di puncak atas bukit Jalan istana, Bukit Merah. Rumah seorang penulis, Agnes Keith menulis beberapa buah buku sehinggalah beliau menghasilkan tiga buah buku yang menceritakan tentang keadaan dan kehidupan di Sandakan ketika di zaman itu. Buku bertajuk ‘Land Below the Wind’ telah memperkenalkan Negeri Sabah ke peringkat antarabangsa.
Rumah Agnes Keith 2Rumah Agnes Keith

Ketika perang dunia kedua rumah ini telah musnah. Rumah papan ini dibina semula mengikut reka bentuk asal oleh kerajaan Negeri Sabah untuk dijadikan muzium dengan penghasilan semula perabut lama dan antik yang asli. Jika anda peminat sejarah, artifak-artifak peninggalan peperangan dunia juga dipamerkan.

Waktu operasi :

Dibuka setiap hari 9:00 pagi hingga 5:00 petang

Bayaran masuk : RM2 (Malaysia) RM15 (non-Malaysia)

Gua Gomantong

Ketika melangkah masuk ke dalam Gua Gomantong, perkara pertama yang terlintas difikiran saya adalah bau. Tetapi bau tidak menjadi penghalang untuk meneroka ke dalam gua batu kapur ini. Satu perasaan yang sangat teruja dengan keindahan semulajadi sehingga terbentuknya gua batu kapur terbesar di Sabah.

Gua Gomantong

Di dalam gua batu kapur ini terdapat 27 gua kecil sejak berkurun lamanya yang telah menghasilkan sarang burung layang-layang. Terdapat berjuta-juta kelawar yang tinggal di dalam gua ini, termasuk kelawar kedut-lipped, kelawar Philippine Horseshoe dan Fawn leaf-nose bat.

Gua GomantongPhoto Credit: @mfdly

Gua Gomantong adalah salah satu destinasi perlancongan yang terkenal di Sandakan. Di sini, terdapat dua gua terdiri daripada Gua Simud Hitam dan Gua Simud Putih. Untuk ke Gua Simud Putih mengambil masa 40  minit dengan berjalan kaki. Walau bagaimanapun, Gua Simud Putih tidak dibuka kepada orang awam kerana sarang burung dari Gua Simud Putih adalah dituai untuk menghasilkan sup sarang burung yang berkualiti tinggi dan mahal. Ini adalah kerana ‘sarang burung putih’ terdiri hampir sepenuhnya daripada air liur burung layang-layang.

Tips:

  • Disarankan melawat gua sekitar bulan Februari dan Ogos, kerana ketika itu boleh melihat sarang burung layang-layang.
  • Pemakaian yang bersesuaian, pengunjung disyorkan untuk memakai kasut atau beg plastik untuk melindungi kasut anda dari najis kelawar dan lipas.
  • Di dalam gua, terdapat bau yang ammonia yang kuat terhasil dari burung layang-layang dan najis kelawar. Dinasihatkan pengunjung untuk memakai topeng muka.

Waktu operasi :

Dibuka setiap hari 8:00 pagi hingga 6:00 petang

Bayaran masuk :

Pemegang Mykad : RM5 (dewasa) RM2 (18 tahun ke bawah)

Pelancong : RM30 (dewasa) RM15 (18 tahun ke bawah)

Pasar Umum Sandakan

pasar umum sandakan

Sandakan sememangnya terkenal dengan hasil-hasil laut yang segar selain kristal dan mutiara. Tak lengkap rasanya jika berkunjung ke Sandakan tidak singgah ke Pasar Umum Sandakan. Pasar ini mempunyai tiga tingkat, di bahagian bawah adalah pasar basah yang menjual ikan segar, sayur, ikan masin dan buah-buahan.

Di tingkat dua dan tiga terdapat kedai menjual pelbagai barangan wanita, pakaian, kristal, mutiara dan cenderahati sebagai ole-ole untuk dibawa pulang. Sekiranya anda ingin mencuba makanan tradisi masyarakat setempat, coto makassar juga terdapat disini.

Pasar Umum SandakanTempat menarik di Sandakan

Selain melihat pemandangan laut yang indah dari bandar Sandakan, saya lebih suka melihat cara kehidupan dan budaya masyarakat setempat. Selain kesibukan bandar, anda juga boleh menikmati permandangan bangunan lama di bandar Sandakan. Bus lama bertingkap juga masih elok beroperasi sehingga sekarang.

Hotel Di Sandakan

hotels-divider

1. Four Points by Sheraton

Four Points by SheratonFour Points by Sheraton

Kedudukan yang strategik terletak di bandar Sandakan, bersebelahan dengan Sandakan Harbour Mall. Four Points by Sheraton Sandakan yang mempunyai kolam renang infiniti menghadap laut Teluk Sandakan dan Laut Sulu. Lokasi Four Points by Sheraton menawarkan akses yang mudah untuk ke Sepilok Orang Utan, 20 minit pemanduan dari Lapangan Terbang Sandakan.

Boleh menikmati permandangan laut dan perlabuhan dari bilik, menawarkan bilik berhawa dingin dan dilengkapi TV skrin rata, peti keselamatan peribadi serta alat membuat kopi/teh. Menyediakan bilik mandi dengan pancuran mandian.  Salah satu pilihan skor lokasi terbaik di Sandakan.

2. Hotel Sabah

Hotel Sabah

Sabah Hotel terletak di puncak bukit yang dikeliling hutan hujan tropika Borneo. Menawarkan sebuah kolam renang serta dilengkapi dengan wi-fi percuma. Lokasi hotel memudahkan untuk akses ke bandar Sandakan, 20 minit pemanduan dari Lapangan Terbang Sandakan.

food2

Makanan laut yang sedap di Sandakan

Tak lengkap rasanya jika berkunjung ke Sandakan tidak menikmati makanan laut yang segar dan sedap. Antara tempat makan yang sedap di Sandakan ialah:

Restoran Seafood Sim Sim 88

Restoran Seafood Sim Sim 88Restoran Seafood Sim Sim 88

Restoran Seafood Sim Sim 88Photo Credit: @jackiemarycox

Restoran seafood ini terletak di Jalan Buli Sim Sim dan lebih dikenali dengan nama restoran atas air (water village). Anda juga boleh memilih untuk menikmati hidangan makanan laut sambil melihat panorama matahari terbenam. Semua seafood disini segar dan masih hidup kerana dijaga kualiti dengan menggunakan air laut untuk mengekalkan kesegaran. Harga yang berpatutan dan sedap menjadikan percutian ke Sandakan lebih bermakna.

Selain itu, sekiranya anda sampai ke bandar Sandakan, anda boleh menikmati makanan di Waterfront Sandakan sambil menikmati permandangan Laut Sulu, Pulau Nunuyan dan Pulau Berhala. Tak dinafikan, seafood di Sandakan memberi kepuasan berganda-ganda.

Kesimpulannya, bercuti ke Sandakan memberi seribu kenangan manis yang klasik dan moden. Apabila saya berjalan, saya dapat melihat begitu banyak bangunan lama yang tinggi dan bentuknya seperti bangunan lama di Hong Kong dan Thailand. Landskap yang menarik dengan gaya rekaan bangunan moden menjadikan Sandakan sebuah bandar yang sedang membangun.