Perlis Indera Kayangan atau lebih dikenali sebagai Perlis merupakan sebuah negeri yang terkecil di Malaysia dan terkenal dengan negeri yang mempunyai suhu yang tinggi serta cuaca yang sangat panas dalam kalangan rakyat Malaysia. Namun begitu, saya amat tertarik dengan keindahan serta kehijauan alam semula jadi yang terdapat di negeri tersebut dan oleh itu, amatlah disarankan bagi anda semua untuk turut meluangkan masa untuk bercuti di negeri yang makmur ini.

1. Masjid Syed Alwi

Masjid Syed Alwi Kredit Foto : aliffafiq2

Masjid Syed Alwi merupakan salah sebuah masjid terpenting yang dibina di tengah-tengah bandar Kangar yang sudah menjangkau berpuluh-puluh tahun lamanya dan dinamakan bersempena dengan nama raja yang memerintah Perlis pada masa tersebut, Raja Syed Alwi. Saya sempat meluangkan masa membaca serba sedikit sejarah masjid yang cukup terkenal ini yang dicatatkan pada sebuah batu peringatan di hadapan masjid. Kagum saya apabila mengetahui masjid yang masih kukuh dan cantik seni binanya ini rupa-rupanya telah mula dibina pada tahun 1931 dan siap pada tahun 1933!

2. Masjid Al Hussain

Masjid Al Hussain

Saya turut menziarahi sebuah masjid lain yang agak unik di Kuala Perlis iaitu Masjid Al Hussain atau lebih dikenali sebagai Masjid Terapung dalam kalangan penduduk tempatan. Saya pada mulanya agak hairan mengapa masjid tersebut digelar sebagai Masjid Terapung, dan akhirnya persoalan saya terjawab setelah tiba di lokasi masjid tersebut. Untuk masuk ke dalam kawasan masjid tersebut, saya perlu melintasi sebuah jambatan yang panjangnya lebih kurang 50 meter yang menghubungkan masjid dengan daratan tempat kenderaan diletakkan. Reka bentuk dalamannya yang unik yang serba sedikit berasaskan seni bina Islam Uzbekistan pada zaman silam amat memukau pandangan saya.

3. Bukit Keteri

Bukit Keteri

Terletak di bandar Kangar, Bukit Keteri kini menjadi tarikan terbaru di negeri Perlis dan berjaya menarik perhatian ratusan pendaki dari dalam dan luar negara setiap bulan. Saya dapati bahawa pendakian bukit batu kapur di Bukit Keteri ini agak mencabar dan turut dipercayai mempunyai laluan yang paling sukar di Asia. Tidak hairanlah melalui pembacaan saya bahawa atlet-atlet mendaki yang terkemuka dari luar negara turut mencuba nasib di Bukit Keteri ini. Walau sukar mana pun proses pendakian tersebut, sebaik sahaja tiba di puncak bukit tersebut, para pendaki akan disajikan dengan pemandangan yang sangat indah dan paling menarik apabila berpeluang untuk menikmati panorama matahari terbenam.

4. Gua Kelam

Gua Kelam

Destinasi seterusnya yang membuat saya teruja sudah semestinya Gua Kelam. Melawat Gua Kelam boleh dikatakan sebagai salah satu aktiviti wajib sekiranya bercuti di negeri ini. Gua Kelam yang merupakan salah satu gua batu kapur yang tertua di Malaysia ini terletak di pekan Kaki Bukit, lebih kurang 33 km dari bandar Kangar. Suasana di dalam gua tersebut agam kelam dan hanya diterangi dengan lampu-lampu yang dipasang di dalamnya. Saya meneroka gua tersebut melalui satu jambatan gantung yang diperbuat daripada kayu yang dibina dalam sebuah terowong yang menghubungkan pintu masuk dan pintu keluar gua tersebut. Memang cantik pemandangan di dalamnya!

5. Bukit Cenderawasih

Bukit Cenderawasih

Saya berpendapat mendaki di Bukit Cenderawasih seeloknya dibuat pada waktu petang, pemandangan di puncak paling menarik pada saat matahari hampir terbenam. Juga terletak di bandar Kangar, pendakian selama lebih kurang 15 minit ke puncak ini sangat curam meski pun laluan bertangga sudah disediakan. Saya sendiri sentiasa berhati-hati dan berjaga-jaga ketika mendaki bukit tersebut. Maklumlah, saya ini bukanlah seorang pendaki tegar. Jadi, bagi pendaki atau sesiapa yang gemarkan aktiviti lasak dan mencabar, Bukit Cenderawasih amat sesuai untuk dilawati. 

6. Tasik Melati

 Tasik Melati Kredit Foto: annzainal_m

Saya turut disarankan oleh salah seorang rakan untuk melawat Tasik Melati yang terletak di bahagian utara bandar Kangar. Saya pun bersetuju untuk meluangkan sedikit masa di sana dan ternyata, saya tidak dikecewakan dek keindahan alam di kawasan rekreasi ini. Tasik Melati ini adalah sebuah tasik buatan manusia yang dahulunya merupakan kawasan paya terbiar sebelum dibangunkan kerajaan tempatan. Bunga-bunga teratai yang terapung dipermukaan tasik amat menarik perhatian saya kerana kecantikannya yang tidak mudah dilihat di mana-mana terutamanya di kawasan Bandar. 

7. Wang Kelian

 Wang Kelian Kredit Foto: rosharizalrosli

Tidak lengkap rasanya percutian ke Perlis tanpa membeli-belah cenderamata serta menikmati masakan tempatan di negeri ini. Saya meluangkan lebih kurang satu jam setengah di Wang Kelian, sebuah destinasi membeli-belah yang cukup terkenal dalam kalangan penduduk tempatan dan juga pelancong luar. Memang nasib saya baik kerana pasar harian di Wang Kelian hanya dibuka pada hari Ahad, jadi rancanglah percutian anda sebaik mungkin! Wang Kelian sudah sememangnya sibuk bukan sahaja pada hari Ahad kerana terletak di sempadan negara Malaysia dan Thailand, jadi saya perlu memastikan kad pengenalan diri sentiasa dibawa bersama ketika melawat Wang Kelian.

8. Anjung Keli

Anjung Keli

Kredit Foto: nurul_nadwa

Saya kemudiannya bergerak ke salah sebuah restoran ternama di bandar Kangar untuk mengisi perut yang semakin berkeroncong. Restoran Anjung Keli, sebuah restoran yang amat dikenali ramai dan telah beberapa kali mendapat siaran televisyen telah berjaya menarik minat saya untuk dicuba masakannya. Percayalah, anda perlu ke sana dengan perut kosong kerana bermacam-macam makanan dapat saya lihat dihidangkan untuk dinikmati para pengunjung termasuklah lebih daripada 12 jenis sambal serta ulam-ulaman yang boleh dijamah bersama pelbagai juadah ikan keli dan ikan bakar.

Melancong ke Perlis

Terdapat penerbangan terus ke Perlis yang akan menjimatkan masa dan gunakan perkhidmatan sewa kereta sebaik tiba di lapangan terbang untuk memudahkan perjalanan anda di Perlis.

Tempat Penginapan

Pemilihan tempat penginapan adalah amat penting, oleh itu adalah menjadi saranan saya supaya anda memilih untuk menginap di bandar Kangar yang menjadi tumpuan banyak tempat pelancongan.