Perak Darul Ridzuan, merupakan negeri kelahiran saya, namun saya akui pengetahuan yang saya miliki berkenaan negeri bertuah ini adalah amat terhad. Oleh itu, bersempena dengan cuti umum hari sambutan keputeraan Sultan Negeri Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah ibni Almarhum Sultan Azlan Muhibbuddin Shah, saya dan rakan mengambil peluang untuk menjelajah ke beberapa lokasi menarik untuk dilawati di sekitar negeri Perak yang boleh dilawati dengan kos bajet yang rendah dan munasabah.

Jejak Warisan Ipoh

Ipoh

Sesungguhnya bandaraya Ipoh sangat mudah diteroka dengan hanya berjalan kaki tanpa perlu menggunakan kenderaan, sangat menjimatkan. Tempat penginapan yang paling ideal ialah Cititel Express Ipoh di mana kami hanya perlu berjalan kaki untuk meneroka Jejak Warisan Peta (Ipoh Heritage Walk) yang memakan masa lebih kurang 2 jam dengan bantuan peta. Perjalanan bermula dari Stesen Keretapi Ipoh yang turut dikenali sebagai ‘Taj Mahal of Ipoh’ dan terus ke Majlis Bandaraya Ipoh, Mahkamah Tinggi Ipoh dan banyak lagi. Sangat unik melihatkan kesemua bangunan dalam Jejak Warisan Ipoh dipengaruhi senibina Barat yang bercirikan neoklasik. Namun tidaklah menghairankan kerana kesemuanya dibina semasa zaman penjajahan pihak British di Tanah Melayu.

Air Terjun Lubuk Timah

Perak

Kami kemudiannya memandu kereta ke Pusat Rekreasi Lubuk Timah yang terletak tidak jauh dari bandaraya Ipoh di mana kami berpeluang untuk meninjau dan berseronok di kawasan air terjun. Harga tiket untuk seorang dewasa hanya RM 5.00 seorang dan kanan-kanak ialah RM 3.00 sahaja, sangat berbaloi memandangkan kemudahan tandas dan tempat meletak kenderaan juga disediakan untuk kegunaan pengunjung. Lebih menarik, kawasan air terjun tersebut juga mempunyai kolam air panas tidak seperti kebanyakan kawasan air terjun lain di Perak.

Gunung Lang

Perak

Destinasi kami yang terakhir di Ipoh ialah Taman Rekreasi Gunung Lang, betul-betul di pinggir bandaraya Ipoh dan dikelilingi kawasan bukit batu kapur. Destinasi ini amat sesuai untuk pencinta alam, dengan adanya kawasan air terjun juga tasik di mana perkhidmatan bot laju disediakan dengan bayaran hanya RM 3.00 seorang. Di seberang tasik tersebut terdapat sebuah mini zoo dan juga taman permainan kanak-kanak — amat sesuai sebagai tempat beriadah bagi mereka yang sudah berkeluarga. Selain itu, keadaan tasik yang bersih membolehkan kami melihat pelbagai spesies ikan dan juga haiwan lain menghuni kawasan tasik tersebut.

Kellie’s Castle

Perak

Tidak sah sekiranya bertandang ke Perak tanpa menjejakkan kaki ke Kellie’s Castle yang terletak di Batu Gajah, sebuah rumah agam persis istana terbengkalai yang tidak disiapkan sepenuhnya kerana mengikut sejarah, pemilik bangunan tersebut iaitu William Kellie Smith telah meninggal dunia semasa dalam proses pembinaan. Semasa melawat ke lokasi tersebut, saya dimaklumkan kawasan istana tersebut dipercayai berhantu dan disahkan beberapa penduduk setempat. Namun, tidak dapat dinafikan bahawa senibina rumah agam tersebut yang jelas bercirikan senibina Barat adalah amat mengagumkan. Bayaran masuk ke lokasi ini hanyalah RM 4.00 seorang, amat munasabah bagi saya setelah disajikan dengan pemandangan yang hebat dari atas bumbung rumah agam tersebut.

Masjid Ubudiah

Masjid Ubudiah, Perak

Perjalanan diteruskan ke daerah Kuala Kangsar dan menuju ke destinasi pertama iaitu Masjid Ubudiah di Bukit Chandan yang sering dinobatkan antara masjid tercantik di Malaysia. Masjid ini masih kelihatan cantik dan kukuh meskipun telah dibina dan dirasmikan pada tahun 1917 oleh Sultan Abdul Jalil Karamatullah Shah. Sehingga hari ini masjid ini masih digunakan oleh rakyat jelata, malah Sultan Perak dan kaum kerabatnya sering menunaikan solat Jumaat di masjid ini memandangkan kedudukannya yang amat hampir dengan Istana Iskandariah yang merupakan tempat kediaman keluarga Diraja. Oleh itu, masjid ini turut dikenali sebagai Masjid Diraja.

Galeri Sultan Azlan Shah

Galeri Sultan Azlan Shah, Perak

Terletak tidak jauh dari Masjid Diraja Ubudiah, Galeri Sultan Azlan Shah sentiasa bersedia menerima pengunjung dari setiap pelosok dunia. Dengan bayaran hanya RM 4.00, saya dapat mengetahui lebih lanjut mengenai ayahanda Sultan Nazrin Shah iaitu Almarhum Sultan Azlan Muhibbuddin Shah yang sebelum ini memerintah negeri Perak dan merupakan Yang di-Pertuan Agong Kerajaan Malaysia yang ke 29. Amat mengagumkan melihat semua kejayaan dan pengaruh yang dimiliki Almarhum Sultan Azlan. Beliau amat mementingkan pendidikan, seperti yang dapat dilihat dari pencapaiannya sebagai seorang Ketua Hakim Negara sebelum memegang tampuk pemerintahan negeri dan negara ini.

Victoria Bridge

Victoria Bridge, Perak

Pemanduan diteruskan ke destinasi terakhir lawatan kami kali ini iaitu Victoria Bridge, juga di Kuala Kangsar, yang menurut sejarah dibina pada 1897 dan siap pada 1900. Rel ini merupakan salah satu rel keretapi tertua di Malaysia. Rel ini pernah suatu ketika digunakan semasa Perang Dunia Ke-2. Kini, rel ini sudah tidak lagi digunakan dan menjadi tempat kunjungan orang ramai tanpa sebarang bayaran dikenakan. Tidak dinafikan bahawa lokasi ini amat cantik dan sesuai untuk menjadi latar belakang sesi fotografi, layak dimuat naik ke akaun Instagram untuk tatapan umum.

Hakikatnya, banyak lagi tempat menarik di Perak untuk dilawati memandangkan negeri ini merupakan negeri ketiga paling besar di Malaysia. Kawasan hutannya juga kian menggamit perhatian pelancong tempatan dan antarabangsa. Kesimpulannya, kunjungan kesemua destinasi ini tidak memerlukan perbelanjaan yang banyak dan amat sesuai bagi anda yang mahukan percutian secara bajet di negeri Perak.

Flights to Perak