Melaka

Melaka sememangnya sebuah negeri yang terkenal dengan keunikannya kerana disini anda boleh melihat gabungan citarasa moden dan juga tradisional yang kaya dengan budaya dan sejarah.

Dengan pelbagai tawaran yang menarik disediakan bagi pengunjung yang kesini, anda mungkin tertanya-tanya apakah yang benar-benar menarik untuk dilakukan di Melaka? Oleh itu disini saya ingin kongsikan beberapa tempat yang menarik yang mempunyai daya tarikan yang tersendiri untuk dilawati ketika berkunjung ke bandar bersejarah ini.

TEMPAT-TEMPAT MENARIK DI MELAKA

Melaka Wonderland Theme Park

Melaka Wonderland Theme Park

Melaka Wonderland Theme Park yang terletak di Ayer Keroh ini adalah salah satu dari empat lagi taman tema yang terdapat di Melaka. Taman tema air ini sering menjadi pilihan bagi seisi keluarga yang ingin bercuti dan meluangkan masa bersama anak-anak mereka terutama sekali ketika cuti sekolah.

Melaka Wonderland Theme Park

Apa yang unik tentang taman tema ini adalah dengan adanya beberapa bahagian seperti Tornado Chaser, Kamikaze Race, Big Wave Pool seakan-akan berenang di laut yang sebenar dengan ombaknya yang kuat, dan Adventure Land. Taman tema ini juga dikelilingi oleh 360 hektar hutan rekreasi semulajadi, menjadikan tempat ini cukup sejuk.

The Shore Oceanarium

The Shore OceanariumPhoto credit: @mikibeautyhouse

Bagi anda peminat hidupan laut, anda tidak seharusnya melepaskan peluang untuk berkunjung ke The Shore Oceanarium ini. Disini sambil anda melihat, anda juga boleh belajar mengenai nama saintifik dan habitat haiwan tersebut dengan lebih dekat lagi. Malah anda juga akan diberi peluang untuk memegang sendiri beberapa jenis hidupan laut seperti tapak sulaiman dan ikan yu.

The Shore OceanariumPhoto credit: @shazwani_ishak

Di samping hidupan laut, terdapat juga terdapat beberapa jenis serangga dan reptilia yang dipamerkan selain menyediakan beberapa props yang menarik untuk anda mengambil gambar seisi keluarga.

The Shore Sky Tower

The Shore Sky TowerPhoto credit: @wan_ceiling

Dengan ketinggian 163 meter atau 43 tingkat, Sky Tower ini merupakan banggunan yang tertinggi di Melaka dan tempat yang sesuai dijadikan pilihan bagi anda untuk menikmati pemandangan 360 darjah bandar Melaka. Suasananya amat cantik dari atas terutama sekali di waktu senja melihat keindahan matahari terbenam dan lampu berwarna-warni di waktu malam.

The Shore Sky TowerPhoto credit: @baimsurbakti

Bagi anda yang sukakan sedikit cabaran bolehlah mencuba Sky Box dimana anda akan berdiri diatas lantai kaca melihat terus ke sungai Melaka di bawah. Walaubagaimanapun, jika anda ingin bergambar di Sky Box ini anda akan dikenakan bayaran dan tidak dibenarkan mengguna kamera atau telefon anda sendiri.

Melaka River Cruise

Melaka River CruisePhoto credit: @gieeast

River Cruise di Melaka merupakan salah satu aktiviti dan tempat yang wajib anda lawati. Anda akan dibawa menyelusuri sungai Melaka selama kira-kira 45 minit bagi melihat pemandangan indah bandar Melaka terutama sekali di waktu malam dengan lampu yang berwarna-warni yang pastinya membuat anda terpesona.

Melaka River CruisePhoto credit: @nanitriana77_dkz

Selain itu, anda juga dapat melihat deretan kampung tradisional, beberapa jambatan yang mempunyai nilai sejarah yang tersendiri, banggunan warisan, dan hotel-hotel unik yang masih mengekalkan ciri-ciri British sewaktu zaman penjajahan.

Upside Down House Gallery

Upside Down House Gallery.Photo credit: @afifalfathy

Salah satu tarikan yang popular di Melaka adalah Upside Down House ini kerana dimana semua perabot di dalam rumah tersebut berada dalam keadaan yang terbalik. Ianya satu pengalaman yang unik dan agak pelik juga, namun apa yang pasti tempat ini amat sesuai bagi anda yang suka bergambar untuk dimuat naik ke instagram kemudian!

Upside Down House Gallery.Photo credit: @afiq.farhn

Di bahagian dalam Upside Down House ini terbahagi kepada beberapa bahagian iaitu ruang tamu, dapur, bilik tidur, dan bilik air. Apa yang menarik lagi ialah semua perabot disini mengikut saiz perabot sebenar dan bukannya dikecilkan. Bagi anda yang ingin berkunjung kesini bolehlah ke Plaza Mahkota, Bandar Hilir, Melaka dan ianya dibuka setiap hari.

Pirate Adventure@Melaka Alive

Pirate Adventure@Melaka Alive

Kepada anda yang jarang ke Melaka, anda mungkin tidak pernah mendengar tentang Melaka Alive ini. Ianya merupakan sebuah teater muzikal yang diadakan dua kali sehari menceritakan tentang kisah sejarah Melaka sejak 600 tahun yang lalu.

Pirate Adventure@Melaka Alive

Selain melihat persembahan teater, di Melaka Alive ini juga terdapat Pirate Adventure yang menawarkan anda pengalaman untuk merasai bagaimana menjadi seorang lanun dengan mencari harta karun yang tersembunyi. Dibahagian dalamnya akan terdapat juga pelakon yang akan memainkan watak lanun, props, dan pelbagai effects. Ianya satu pengalaman yang mengujakan terutamanya apabila membawa anak-anak anda kesini untuk meluangkan masa bersama mereka.

TEMPAT MAKAN DI MELAKA

TEMPAT MAKAN DI MELAKAPhoto credit: @weiyee1020

Selain tempat-tempat menarik, Melaka juga terkenal dengan keenakan makanan tempatan. Terdapat beberapa makanan terkenal di Melaka yang anda harus cuba seperti menu istimewa laksa Nyonya di Jonker 88 dan Cendol dengan gula melaka di Bibik House.

TEMPAT PENGINAPAN DI MELAKA

Jonker Boutique Hotel

Bagi anda yang mencari tempat penginapan yang sesuai dan menarik di Melaka, saya sarankan anda menginap di Jonker Boutique Hotel. Ini kerana selain bertemakan rekabentuk tradisional Baba Nyonya, ianya juga terletak di Jonker Street yang terkenal dengan tapak-tapak bersejarah, kedai-kedai menjual cenderamata, cafe dan restoran sepanjang jalan yang sudah pasti akan memudahkan anda untuk bersiar-siar di bandar Melaka.

Jadi bagi anda yang ingin ke Melaka, apa yang anda tunggu lagi? Ayuh mula merancang percutian anda ke bandar bersejarah ini yang pastinya menjanjikan seribu satu pengalaman unik dan tidak akan dilupakan.

 

Feature image: @9o__e