Langkawi

Pulau Langkawi merupakan salah satu pulau yang tercantik di Malaysia. Malah Langkawi juga merupakan destinasi pelancongan paling popular di Negara ini. Terletak jauh di utara, untuk ke Langkawi anda ada 2 cara, salah satunya boleh melalui flight dan satu lagi boleh memandu ke Kuala Perlis dan juga Kuala Muda. Seterusnya, anda harus menaiki ferry ke Pulau Langkawi yang mengambil masa perjalanan lebih kurang 45 minit.

Banyak kelebihan dan tempat-tempat menarik yang boleh di lawati di Langkawi ni. Bagi percutian keluarga juga amat sesuai. Ok disini saya kongsikan beberapa tempat menarik yang anda wajib lawati jika datang ke langkawi.

TEMPAT-TEMPAT MENARIK DI LANGKAWI

Dataran Helang

Dataran Helang

Jejak je kaki di Jetty Langkawi anda akan di hidangkan dengan pemandangan replika burung helang yang besar setinggi 12m. Replika burung helang ni juga merupakan mercu tanda di Langkawi. Tempat ni sama ada sengaja atau tidak anda mesti akan jejak juga sebab ianya terletak di sebelah jetty jer. Di sini juga terletak air pancut dan panorama pekan kuah yang cukup memukau terutama di waktu malam.

Terdapat juga beberapa buah kerusi untuk bersantai yang disediakan di kawasan berhampiran. Rasanya tidak lengkap percutian anda di Pulau Langkawi jika anda tidak bergambar di sini sebagai tanda kenangan yang anda telah pun sampai ke pulau ini.

Harga tiket : Percuma

Waktu Operasi : Setiap Hari

Tel: +604 966 7789 (Langkawi Tourist Information Centre)

Lokasi : Kuah Jetty, 07000 Kuah, Langkawi

Langkawi Cable Car

Photo Credit: Skye Photography

Langkawi Cable Car

Cable car di Langkawi juga merupakan salah satu aktiviti dan tempat wajib anda pergi. Permandangan Gunung Mat Cincang yang superb pastinya membuat mata anda terpukau. Selain itu, ada beberapa perkara yang anda perlu tahu tentang cable car di Langkawi ni.

Jangan lepaskan peluang untuk menaiki Kereta Kabel Langkawi yang merupakan kereta kabel paling curam di dunia dengan kecuraman 42 darjah. Disamping itu, kereta kabel ini juga merupakan yang terpanjang di dunia dengan kepanjangan 2.2km dan mempunyai tali kabel sepanjang 950 meter. Perjalanan dari Pekan Kuah ke Kereta Kabel Langkawi mengambil masa 30 minit (atau 15 minit jika anda datang dari lapangan terbang Langkawi). Kereta Kabel Langkawi ini terletak di Gunung Mat Cincang yang berketinggian 709 meter di atas paras laut ke puncak.

Selain itu, anda juga berpeluang untuk melihat keindahan pemandangan Laut Hindi, Laut Andaman dan pulau-pulau di selatan Thailand dengan jelas. Kereta Kabel ini mempunyai 3 stesyen. Stesyen pertama, yang jauhnya 1700 meter, terletak pada ketinggian 650 meter, dan disini anda boleh turun untuk mengambil kereta kabel yang seterusnya yang akan membawa anda ke puncak.

Untuk keselamatan pengunjung, perkhidmatan kereta kabel Langkawi akan dihentikan ketika angin kencang dan bergantung kepada keadaan cuaca. Dinasihati anda semak jadual penyelengaraan Cable Car di laman web rasmi panoramalangkawi.com sebelum datang.

Harga Tiket :

·      Dewasa : RM30 (Berserta Mykad)

·      Kanak-Kanak: RM22 (Berserta Mykad)

Waktu Operasi: 9.30 am – 7.00 pm

Tel : +60 4-959 4225

Lokasi : Telaga Harbour Park, 07000 Langkawi

Gunung Mat Cincang

Photo Credit: @wooly.ventures

Gunung Mat Cincang

Bagi mereka yang suka aktiviti mencabar, anda boleh sertai aktiviti mendaki gunung Mat Cincang. Gunung ini merupakan gunung kedua tertinggi di Pulau Langkawi, dan terletak berhampiran dengan Pantai Kok. Di atas gunung ini terletaknya Air Terjun Telaga Tujuh. Untuk sampai ke puncak ianya mengambil masa lebih kurang 45 minit sahaja bergantung kepada kecergasan anda. Bila sampai di puncak anda dapat saksikan kenapa air terjun ini di namakan Telaga Tujuh. Pesanan saya sila berwaspada semasa di gunung ini sebab disini banyak monyet-monyet liar yang berminat dengan barangan anda.

Sky Bridge

Sky Bridge merupakan salah satu jambatan paling unik di Dunia. Untuk ke sini anda boleh menaiki Cable Car. Manariknya Sky Bridge ini yang melengkung ini dibina di atas puncak Gunung Mat Chincang. Jambatan ini dihubungkan dari stesen puncak dan tergantung 100 meter dari puncak gunung.

Harga Tiket : Termasuk dengan harga tiket Cable Car

Waktu Operasi : Isnin – Khamis (10 am – 6 pm) | Jumaat – Ahad (9.30 am – 7.00 pm)

Lokasi : Telaga Harbour Park, 07000 Langkawi

Taman Burung Langkawi Bird Paradise

Langkawi Wildlife Park

Langkawi Wildlife Park

Taman Burung Langkawi, dikenali juga sebagai Langkawi Wildlife Park, dibuka pada tahun 2002. Disini juga didiami oleh 2500 burung eksotik yang terdiri daripada 150 spesies burung yang berlainan. Lebih menarik taman burung ini merupakan taman burung yang tertutup dan dikelilingi oleh dinding setinggi 15 meter. Burung di taman ini berterbangan dengan bebas dan hidup di habitat yang direkacipta untuk menyamai habitat semulajadi burung burung ini. Disamping itu, taman burung ini juga mempunyai air terjun buatan manusia.

Harga Tiket (Berserta Mykad) :

·      Dewasa RM21

·      Kanak-kanak RM14

·      Warga Emas (60thn) RM14

Waktu Operasi : Setiap Hari(8.30 am – 6.00 pm)

No Tel : +604 966 5855

Email :wildlifeplanet@gmail.com

Lokasi : Lot 1485, Jalan Ayer Hangat, Kampung Belanga Pecah

TEMPAT MAKAN DI LANGKAWI

Selain tempat menarik, Langkawi juga terkenal dengan makanan-makanan utara yang sedap-sedap.

Laksa Kaw Ikan Sekoq

Laksa Kaw Ikan Sekoq. Photo Credit: @wan_fairaz

Ada beberapa tempat yang anda boleh rasa laksa ni antaranya adalah berhampiran airport, pekan kuah, laksa jalan penarak, pantai kok, dan taman yang berhadapan dengan bangunan LADA. Tempat kegemaran saya adalah Laksa Ikan Sekoq Langkawi di Jalan Kuala Muda kerana saya dapat menikmati pemandangan laut yang indah sambil meretas mie dan sup laksa yang pedas.

PENGINAPAN DI LANGKAWI

Bagi mereka yang mencari penginapan di Langkawi, aku sarankan stay di hotel berdekatan dengan Pantai Chenang. Ini kerana di kawasan pantai ini agak meriah dan pastinya dapat menambah lagi keseronokan percutian anda di Langkawi. Biasalah kalau bawa anak-anak mesti diorang nak mandi pantai, jadi lebih baik stay berkedatan dengan Pantai Chenang. Salah satu hotel yang aku cadangkan adalah Telaga Terrace. Kualiti hotel ni memang tip top; bilik pun luas sesuai untuk family dan yang penting terletak di kawasan pantai.

Telaga Terrace, Langkawi

Telaga Terrace, Langkawi

Jadi, bagi mereka yang ingin ke Langkawi, semoga percutian anda berjalan dengan lancar dan seeloknya sebelum ke Langkawi jangan lupa buat tempahan hotel dan jadual perjalanan dahulu. Sebelum pulang, lebih elok juga jika anda shopping coklat atau peralatan dapur sebagai cenderamata untuk rakan dan saudara anda.

Flights to Langkawi