Kelantan adalah salah sebuah negeri yang penuh dengan berbagai adat dan budaya, tempat menarik dan juga berbagai makanan enak yang patut kita cuba. Bella mengambil kesempatan ini untuk menjelajah dan meneroka Negeri yang diberi jolokan nama Negeri Cik Siti Wan Kembang.

Keunikkan Kota Bharu Kelantan

tempat-menarik-kelatan-blog

Bella mempunyai masa dan peluang yang amat singkat untuk menerokai dan mengenali Negeri Kelantan ini, jadi Bella haruslah menumpukan dan memilih satu daerah saja daripada 60 daerah yang terdapat di Negeri Kelantan ini. Bella memilih untuk melihatkan dan merasa sendiri Keunikkan Kota Bharu Kelantan. Kota Bharu dipilih kerana ia adalah ibu Negeri Kelantan dan merupakan bandar tertua di sebelah pantai timur. Selepas mengenali keindahan Ibu Negerinya, bolehlah kita mengenali anak – anak negeri Kelantan yang lain.

 

Kuala Lumpur Ke Kelantan

tempat-menarik-kelatan-blog

Bella bergerak dari Kuala Lumpur ke Kelantan mengambil masa lebih kurang 6 hingga 7 jam. Bella mengambil keputusan berhenti rehat di Kedah bila pemandu kelihatan sangat penat. Korang juga boleh mencari hotel di Kota Bharu yang murah semasa berhenti rehat. Korang boleh memilih untuk berehat di pertengah jalan iaitu di Pahang kerana kedudukannya adalah ditengah-tengah di antara Kuala Lumpur dan Kelantan. Pagi – pagi Bella meneruskan perjalanan kembali menuju ke Kota Baru Kelantan.

Kampung Dendang Nasi Kerabu Special Ayam Kampung
Kampung Dendang Nasi Kerabu Special Ayam Kampung

Bella tiba di Kelantan dan singgah di Ketereh untuk bersarapan sebelum meneruskan perjalanan ke Kota Bharu. Bella terpandang gerai ini di tepi jalan dan penuh dengan pelanggan. Agak pelik sebab masih pagi tapi kedai sudah penuh dengan pelanggan. Mesti ada yang istimewa disinikan? Memang pilihan yang tepat. Nasi kerabu yang dihidangkan amat lazat. Bella yang baru pertama kali sampai ke bumi kelantan agak pelik kerana sarapan di sini pagi – pagi sudah makan nasi yang pada pandangan Bella amat berat dan hanya sesuai dimakan pada waktu tengah hari. Bella baru hendak makan sekadar roti.

Nasi Kerabu

Nasi kerabu adalah makanan paling terkenal dari Kelantan. Jadi tidak hairanlah jika nasi kerabu boleh dijumpai di kebanyakkan tempat. Dari jauh Bella sudah terhidu bau yang sedap menusuk hidung. Rupanya ayam bakar. Jika di Kuala Lumpur atau Selangor,ayam bakar hanya boleh dinikmati dan dibeli di pasar malam. Memang kita tidak akan jumpa pada awal pagi. Inilah antara keunikkan dan pengalaman baru bagi Bella.

Nama kedai makan ini pun Nasi Kerabu Special Ayam Kampung kan. Mestilah ada ayam. Memang tidak rugi mencuba kerana rasanya amat lain dan dibakar panas – panas. Ayam bakar  ini dimakan bersama -sama dengan nasi kerabu. Sedap sangat.

Perut sudah diisi, bolehlah kita menerusi penjelajahan kita ke Kota Bharu. Perjalanan diteruskan ke Kota Sultan Ismail Petra. Di sini terkumpulnya tempat – tempat bersejarah yang menarik termasuklah :

 • Padang Merdeka
 • Istana Balai Besar
 • Istana Jahar
 • Bank Kerapu
 • Bank Pitis
 • Muzium Diraja
 • Masjid Muahammadi

Banyak lagi sebenarnya, tapi Bella memilih untuk ke Kampung Kraftangan.

Kampung Kraftangan

Kampung Kraftangan

Ia adalah tempat yang Mesti singgah bila sampai di Kota Bharu Kelantan kerana ia adalah antara lokasi utama Negeri Kelantan. Kampung Kraftangan hanyalah nama sahaja kampung, tetapi ia bukalah kampung yang sebenar. Di sini, banyak dijual cenderahati hasil tangan penduduk Kelantan. Di dalam Kampung Kraftangan ini juga terdapat sebuah muzium kraf. Muzium ini dibuka dari 8.30 pagi sehingga 4.45 petang setiap hari kecuali Jumaat.

Kampung Kraftangan di Kelantan

Di dalam Kampung Kraftangan ini juga terdapat 15 premis yang menjual barang – barang yang berasakan kraftangan. Di dalam kawasan ini terdapat beberapa bangunan yang boleh dilawati untuk melihat hasil seninya, kerana ia dibina bermuala dari tahun 1992 lagi. Bangunannya ialah:

 • Balai Bayam Praksi
 • Balai Kenerak
 • Balai Getam Guri
 • Balai Tapak Leman
 • Balai Kecubung
 • Balai Sulur Gadong
 • Dewan Saga Kenering

Ada juga tempat yang boleh disewakan untuk mengadakan sebarang majlis terutama majlis perkahwinan. Jadi, orang Kota Bharu Kelantan jangan lepaskan peluang untuk mencipta kenangan manis di Kampung Kraftangan.

Restoran Nasi Ulam Cikgu

tempat-menarik-kelatan-blog

Bila sudah sampai ke Kampung Kraftangan, tidak akan lengkap lawatan kita jika tidak singgah di Restoran Nasi Ulam Cikgu yang terkenal bukan saja di kalangan warga Kelantan, tetapi turut terkenal di seluruh negeri. Bella sebelum sampai sini pun, memang sudah tahu pasal restoran ini dan memang teringin hendak cuba kesemua makanan di sini. Disenaraikan dalam Tempat Makan yang harus dicuba Di Kelantan. Bella tidak lepaskan peluang untuk turut mencuba dan merasai keenakkan dan keunikkan makanan di sini.

tempat-menarik-kelatan-blog

Ia amat terkenal dengan aneka ulam -ulaman serta aneka sambal pencicah yang amat memecah rasa seperti sambal budu, sambal belacan, sambal tempoyak dan macam – macam lagi. Lauk pauk yang dihidangkan juga kebanyakkannya adala makanan kegemaran masyarakat melayu.

tempat-menarik-kelatan-blog

Konsep makan di sini pula adalah secara layan diri. Korang jangan duduk pula tunggu pelayan datang mengambil pesanan. Korang boleh ambil apa saja yang berkenan di hati dan pekerja restoran akan datang untuk mengira. Tempat ini sentiasa pebuh dan sesak dengan orang. Bella cadangkan korang datang awal untuk mengelakkan lauk kegemaran korang habis.

Pasar Siti Khadijah Kota Bharu

tempat-menarik-kelatan-blog

Perut sudah kenyang, barulah banyak tenaga untuk membeli belah. Bella terus menuju ke Pasar Besar Siti Khadijah yang menjadi ikon pelancongan dan simbol membeli-belah terutamanya pakaian dan barangan dapur bagi pelancong dan juga penduduk setempat. Paling unik kerana kebanyakkan peniaga di sini adalah wanita.

tempat-menarik-kelatan-blog

Segala keperluaan ada di sini. Bagi Bella paling menarik adalah kain suteranya. Dilukis batik dan ada juga yang ditampal batu perhiasan dan juga manik. Sangat cantik dan memnag lain dari yang lain.

tempat-menarik-kelatan-blogtempat-menarik-kelatan-blog

Makanan kering juga boleh didapati di Pasar Siti Khadijah ini diruangan yang paling bawah. Ia seakan – akan gerai yang banyak dan dikumpulkan di dalam bangunan. Makanan kering ini boleh dibeli banyak dan sesuai juga dijadikan buah tangan kerana ia tahan lama. Sedap lagi.

Pantai Cahaya Bulan

tempat-menarik-kelatan-blog

Sebelum balik ke tempat penginapan, Bella mengambil angin dulu di Pantai Cahaya Bulan. Menarik kan Kelantan ni, dalam bandar pun ada pantai. Di sekitarnya terdapat Hotel dan juga resort serta medan ikan bakar. Di sini juga menjadi salah satu tarikan di Kelantan. Malangnya pantai ini tidak sesuai untuk mandi kerana struktur pantainya yang mungkin akan mengundang bahaya ditambah pula dengan ombaknya yang kuat.

Pantai ini lebih kepada tempat berehat dan bersantai. Bella memilih untuk mencuba makanan goreng di sekitar Pantai Cahaya Bulan ini. Boleh dikatakan di setiap kedai akan meletakkan bebola goreng ini di hadapan kedai mereka. Bagi Bella, mudah saja. Pilihlah kedai yang paling bersih. Bagi yang datang bersama anak – anak kecil, bolehlah bermain layang – layang di sini. Selain dari itu, Bella juga dapat banyak gambar yang menarik di sini.

Zon Bebas Cukai Rantau Panjang

tempat-menarik-kelatan-blog

tempat-menarik-kelatan-blog tempat-menarik-kelatan-blog tempat-menarik-kelatan-blog

Sebelum pulang ke kuala Lumpur,sangatlah rugi jika tidak ke Rantau Panjang yang telah diisytiharkan sebagai kawasan bebas cukai sejak tahun 2002 lagi. Pelbagai barang keperluan keluarga seperti pakaian, peralatan dapur, baju, periuk dan bermacam – macam lagi boleh ditemui di sini. Bella membeli keperluan dapur dan juga pakaian. Sangat berbaloi.

tempat-menarik-kelatan-blog

Bella turut mencuba sosej bakar dan keistimewaannya pada sos pencicahnya yang manis. Tidak puas rasanya menjelajah Kelantan. Bella pasti akan kesini lagi.