Tempat Menarik di Cherating

Cherating, sebuah pusat peranginan yang tidak asing lagi di pantai timur Semenanjung Malaysia. Ia terletak di negeri Pahang dan bersempadanan dengan daerah Kemaman, Terengganu. Perjalanan dari Kuala Lumpur mengambil masa hampir 3 jam melalui Lebuhraya Pantai Timur, manakala jika anda memilih untuk menaiki kapal terbang yang mendarat di Lapangan Terbang Sultan Ahmad Shah (Kuantan), perjalanan dari sini ke Cherating pula adalah sekitar 45 minit. Pilihan terbaik yang kerap saya lakukan adalah memandu sendiri dari Kuala Lumpur. Lazimnya, saya akan ke sini pada hujung minggu demi mengasingkan diri dari hiruk-pikuk ibu kota.

Pantai pelancongan ini pula boleh dilawati di sepanjang tahun cuma ketika monsun timur laut (antara bulan November hingga Mac) ia adalah pada musim hujan dan ada ketikanya keadaan ombak adalah tinggi dan ini mungkin akan membantutkan aktiviti anda ketika berada di sini.

Sungguhpun Cherating adalah sebuah perkampungan nelayan, namun di sini banyak dibangunkan resort dan hotel-hotel untuk menampung keperluan pelancong. Pilihlah mana yang anda suka, dari homestay sehinggalah resort bertaraf lima bintang, bergantung kepada bajet anda.

Bagi saya, pilihan utama saya setiap kali ke Cherating adalah Tanjung Inn dan Impiana Resort Cherating.

TANJUNG INN

Tanjung Inn terletak di Kampung Cherating Lama, berkonsepkan vernakular dengan di kelilingi pohon-pohon hijau serta kolam buatan yang dipenuhi dengan pokok-pokok renek. Suasananya sangat tenang dan redup dengan kicauan burung terutamanya pada waktu pagi.

Tempat Menarik di Cherating

Waktu pagi di Tanjung Inn sangat tenang dan nyaman

Tempat Menarik di Cherating

Salah satu unit chalet yang terdapat di sini

Bagi yang datang berkeluarga atau pengembara solo, di sini anda boleh memilih untuk bermalam di unit banglo, chalet atau khemah ala “glamping”. Harga yang ditawarkan adalah sangat berpatutan dan bersekali dengan sarapan ringkas. Di sini juga disediakan perpustakaan khas bagi si ulat buku yang ingin membaca dalam persekitaran damai.

Tanjung Inn

Jalan Cherating Lama, Kampung Cherating,

26080 Balok, Pahang, Malaysia.

Tel: +609 – 581 9081

IMPIANA RESORT CHERATING

Impiana Resort Cherating  adalah salah sebuah resort pilihan saya juga apabila berada di Cherating. Unit-unit kediamannya yang dihias cantik ini menghadap laut dan semestinya hembusan bayu yang masuk ke dalam bilik mampu menenangkan anda. Selalunya saya akan menghabiskan masa di balkoni bilik dengan membaca sambil menikmati udara segar. Oh! Jangan lupa, secawan kopi panas untuk melengkapkan relaksasi anda.

Tempat Menarik di Cherating

Bilik-bilik yang menghadap laut
Tempat Menarik di Cherating

Merehatkan diri sambil menikmati angin laut

Pilihan sarapan pagi ala buffet di sini juga antara yang terbaik pernah saya nikmati di Cherating ini. Menu yang pelbagai daripada ala barat/kontinental hinggalah ke masakan Melayu turut disediakan. Kalau sudah dinamakan “tekak Melayu”, nasi lemak dengan sambal tumis yang pedas memanglah menggembirakan perut saya!

-10-Cherating

Pilihan sarapan pagi buffet di Impiana

Impiana Resort Cherating

KM32, Jalan Kuantan-Kemaman,

246080 Kuantan, Pahang, Malaysia.

Tel: +609 – 581 9000

Baiklah, sekarang mari kita ajukan persoalan ini:

APA YANG MENARIKNYA DI CHERATING?

Sebagai salah sebuah lokasi pelancongan yang terkenal di negeri Pahang, Cherating menawarkan pelbagai daya tarikan dan aktiviti yang bakal menggamit hati pengunjungnya. Ia menyajikan keindahan alam semulajadi, budaya, aktiviti serta kepelbagaian makanan tradisi yang enak-enak belaka.

Tempat Menarik di Cherating

Redup di bawah rimbunan pohon-pohon kelapa

SATAR & OTAK-OTAK @WARUNG OTAK-OTAK CHE WAN

Terletak 10 km dari Cherating, ini adalah salah satu daripada sebab mengapa saya suka menghabiskan cuti hujung minggu di sini. Warung Otak-Otak Che Wan (maaf tiada kena mengena dengan Rozita Che Wan!) yang terletak di bandar Kemaman ini menjual makanan tradisi iaitu satar. Ia adalah campuran isi ikan dan ramuan lain yang dibungkus dalam daun pisang berbentuk segitiga yang dibakar di atas bara api. Aromanya sangat harum dan rasanya semestinyalah lazat! Begitu juga dengan otak-otak isi ikan; berbeza dengan otak-otak di tempat lain yang isi ikannya telah dihancurkan. Selain satar dan otak-otak, warung ini juga menjual pulut panggang, keropok lekor, keropok, mee chalong, nasi air serta menu lain. Saya kerap singgah di warung ini membeli satar, otak-otak, pulut panggang dan keropok lekor untuk dibawa pulang ke Kuala Lumpur.

Tempat Menarik di Cherating

Satar ikan yang enak sedang dipanggang!

Tempat Menarik di Cherating
Otak-otak isi ikan yang cukup rasa ~ pedas, masin, manis.. PERFECT!

Tempat Menarik di Cherating

Pulut panggang menjadi kemestian untuk dibawa pulang!

Tempat Menarik di Cherating

Nasi air, bubur versi pantai timur

Warung Otak-Otak Che Wan

Jalan Kuantan-Kemaman, Kampung Geliga Besar,

24000 Chukai, Terengganu, Malaysia.

Tel: +6013 – 987 3557

KEDAI KOPI HAI PENG

Hai Peng ialah kopitiam popular di bandar Kemaman yang beroperasi sejak 1940-an. Lazimnya saya ke sini selepas menikmati sarapan ringkas di Tanjung Inn. Di Hai Peng ini, terdapat banyak menu yang boleh anda cuba. Antara yang paling saya suka malah terkenal di sini ialah roti bun bakar dengan kaya dan mentega. Jangan lupa untuk memesan kopi panas juga. Satu kombinasi terbaik! Selain roti bakar, anda ada pilihan nasi dagang, nasi lemak serta kuih-muih. Tapai pulut yang dibungkus dengan daun getah juga ada dijual. Menariknya di sini, anda boleh melihat pelbagai bangsa menikmati hidangan mereka dalam suasana yang harmoni.

Tempat Menarik di Cherating

Kedai Kopi Hai Peng di Kemaman

Tempat Menarik di Cherating
Pilihan utama saya jika bersarapan di Hai Peng

Tempat Menarik di Cherating

Nasi Dagang di Hai Peng

Hai Peng Kopitiam

K-3753, Jalan Sulaimani, Chukai,

24000 Kemaman, Terengganu, Malaysia.

Tel: +609 – 859 7810

PUSAT PENERANGAN & KONSERVASI PENYU

Santuari Penyu ini terletak berhampiran dengan Club Med di Jalan Kuantan-Kemaman. Seperti namanya, ia adalah pusat pemuliharaan penyu bagi mengelakkan spesis ini diancam kepupusan. Di sini dipamerkan jenis-jenis penyu dan anda juga boleh melihat kawasan penetasan telurnya. Masuk ke sini adalah percuma. Anda juga boleh membeli cenderahati di pusat konservasi ini.

Tempat Menarik di Cherating

Kawasan penetasan telur penyu
Tempat Menarik di Cherating
Anak-anak penyu yang menunggu masa untuk dilepaskan ke laut

Pusat Penerangan dan Santuari Penyu

KM45, Jalan Kuantan-Kemaman,

26080 Kuantan, Pahang, Malaysia.

Tel: +609 – 581 9087

SUKAN PANTAI, BERLAYAR & MELUNCUR

Bagi penggemar aktiviti lasak, anda boleh memilih sukan jenis ini ketika berada di sini. Meluncur lazimnya dilakukan pada musim monsun (sekitar bulan November dan Disember) ketika ombak kuat. Di Cherating ini terdapat beberapa syarikat yang menawarkan aktiviti atau kelas meluncur. Malah pakej ini turut ditawarkan di hotel-hotel di sini. Manakala aktiviti berlayar boleh dilakukan sekiranya anda menetap di Club Med Cherating.

Tempat Menarik di Cherating

Sukan layar di ClubMed, Cherating

MELUKIS BATIK @ LIMBONG ART

Jika anda mahukan aktiviti yang lebih santai, bolehlah berkunjung ke Limbong Art yang terletak di Kampung Cherating Lama. Anda boleh menyaksikan proses mencanting batik malah boleh turut sama mencubanya. Di sini juga boleh membeli pelbagai produk kraftangan yang dihasilkan selain daripada batik.

Tempat Menarik di Cherating

Mencanting batik

Limbong Art

Kampung Cherating Lama,

26080 Balok, Pahang, Malaysia.

+609 – 581 9143

KELIP-KELIP SUNGAI CHERATING

Jika mahu menikmati keindahan malam yang tenang, anda boleh memilih umtuk menyaksikan kelip-kelip di Sungai Cherating. Aktiviti yang dijalankan pada waktu malam ini akan menyusuri kawasan sungai dan di sini anda akan bersatu dengan alam, ditemani dengan bunyi unggas dan desiran air. Selain di Sungai Cherating, kelip-kelip juga boleh dilihat di Sungai Yak Yah dan Sungai Ibok, Kemaman. Pakej ini turut ditawarkan di kebanyakan hotel.

Tempat Menarik di Cherating

Menyusuri pokok-pokok bakau di Sungai Cherating

Selain daripada yang disebutkan di atas, terdapat banyak lagi aktiviti dan tempat-tempat menarik yang boleh anda lawati di Cherating. Pendek kata, jangan risau, anda pasti tidak akan kebosanan apabila berada di sini.

Selamat bercuti!