Tempat Menarik di Cherating

Cherating, sebuah pusat peranginan yang tidak asing lagi di pantai timur Semenanjung Malaysia. Ia terletak di negeri Pahang dan bersempadanan dengan daerah Kemaman, Terengganu. Perjalanan dari Kuala Lumpur mengambil masa hampir 3 jam melalui Lebuhraya Pantai Timur, manakala jika anda memilih untuk menaiki kapal terbang yang mendarat di Lapangan Terbang Sultan Ahmad Shah (Kuantan), perjalanan dari sini ke Cherating pula adalah sekitar 45 minit. Pilihan terbaik yang kerap saya lakukan adalah memandu sendiri dari Kuala Lumpur. Lazimnya, saya akan ke sini pada hujung minggu demi mengasingkan diri dari hiruk-pikuk ibu kota.

Pantai pelancongan ini pula boleh dilawati di sepanjang tahun cuma ketika monsun timur laut (antara bulan November hingga Mac) ia adalah pada musim hujan dan ada ketikanya keadaan ombak adalah tinggi dan ini mungkin akan membantutkan aktiviti anda ketika berada di sini.

Sungguhpun Cherating adalah sebuah perkampungan nelayan, namun di sini banyak dibangunkan resort dan hotel-hotel untuk menampung keperluan pelancong. Pilihlah mana yang anda suka, dari homestay sehinggalah resort bertaraf lima bintang, bergantung kepada bajet anda.

Bagi saya, pilihan utama saya setiap kali ke Cherating adalah Tanjung Inn dan Impiana Resort Cherating.

TANJUNG INN

Tanjung Inn terletak di Kampung Cherating Lama, berkonsepkan vernakular dengan di kelilingi pohon-pohon hijau serta kolam buatan yang dipenuhi dengan pokok-pokok renek. Suasananya sangat tenang dan redup dengan kicauan burung terutamanya pada waktu pagi.

Tempat Menarik di Cherating

Waktu pagi di Tanjung Inn sangat tenang dan nyaman

Tempat Menarik di Cherating

Salah satu unit chalet yang terdapat di sini

Bagi yang datang berkeluarga atau pengembara solo, di sini anda boleh memilih untuk bermalam di unit banglo, chalet atau khemah ala “glamping”. Harga yang ditawarkan adalah sangat berpatutan dan bersekali dengan sarapan ringkas. Di sini juga disediakan perpustakaan khas bagi si ulat buku yang ingin membaca dalam persekitaran damai.

Tanjung Inn

Jalan Cherating Lama, Kampung Cherating,

26080 Balok, Pahang, Malaysia.

Tel: +609 – 581 9081

IMPIANA RESORT CHERATING

Impiana Resort Cherating  adalah salah sebuah resort pilihan saya juga apabila berada di Cherating. Unit-unit kediamannya yang dihias cantik ini menghadap laut dan semestinya hembusan bayu yang masuk ke dalam bilik mampu menenangkan anda. Selalunya saya akan menghabiskan masa di balkoni bilik dengan membaca sambil menikmati udara segar. Oh! Jangan lupa, secawan kopi panas untuk melengkapkan relaksasi anda.

Tempat Menarik di Cherating

Bilik-bilik yang menghadap laut
Tempat Menarik di Cherating

Merehatkan diri sambil menikmati angin laut

Pilihan sarapan pagi ala buffet di sini juga antara yang terbaik pernah saya nikmati di Cherating ini. Menu yang pelbagai daripada ala barat/kontinental hinggalah ke masakan Melayu turut disediakan. Kalau sudah dinamakan “tekak Melayu”, nasi lemak dengan sambal tumis yang pedas memanglah menggembirakan perut saya!

-10-Cherating

Pilihan sarapan pagi buffet di Impiana

Impiana Resort Cherating

KM32, Jalan Kuantan-Kemaman,

246080 Kuantan, Pahang, Malaysia.

Tel: +609 – 581 9000

Baiklah, sekarang mari kita ajukan persoalan ini:

APA YANG MENARIKNYA DI CHERATING?

Sebagai salah sebuah lokasi pelancongan yang terkenal di negeri Pahang, Cherating menawarkan pelbagai daya tarikan dan aktiviti yang bakal menggamit hati pengunjungnya. Ia menyajikan keindahan alam semulajadi, budaya, aktiviti serta kepelbagaian makanan tradisi yang enak-enak belaka.

Tempat Menarik di Cherating

Redup di bawah rimbunan pohon-pohon kelapa