Terletak hanya beberapa jam dari kesibukan ibu kota Kuala Lumpur menghala ke selatan tanah air Malaysia merupakan tapak warisan dunia UNESCO dan sebuah bandar yang menjadi tumpuan ramai, Melaka. Sememangnya Melaka kaya dengan sejarahnya yang tersendiri dan kepelbagaian budaya masyarakat setempat yang menjadi antara sebab untuk datang dan terokai tempat ini. Selain dari tempat-tempat lawatan yang unik, menarik dan berbaloi untuk dikongsi bersama rakan-rakan di instagram, Melaka juga seperti syurga bagi penggemar makanan dari pelbagai masyarakat dan budaya. Contohnya masakan asam pedas yang sememangnya terkenal dengan masyarakat Baba Nyonya.

Jadi apa yang anda tunggu lagi, ayuh mula merancang percutian anda seterusnya untuk berkunjung ke Melaka dan menginap hotel-hotel butik yang sememangnya unik hanya di Melaka.

1) Jonker Boutique Hotel

 

Jonker Boutique Hotel

Dari luar banggunan hotel ini seperti berada di era penjajahan British pada zaman 90an. Namun di bahagian dalamnya, dihiasi dengan hiasan bertemakan pengaruh English dan Asian.

Selain itu, Jonker Cafe juga menghidangkan makanan yang lazat seperti laksa dengan resipi keluarga sejak dari turun-temurun. Terletak di pusat bandar Melaka yang diiktiraf sebagai tapak warisan dunia oleh UNESCO dan Jonker Street yang terkenal dengan tapak-tapak bersejarah, kedai-kedai menjual cenderamata, cafe dan restoran sepanjang jalan.

2) Layang-Layang Guest House

 

 Layang-Layang Guest House

Hotel ini menawarkan satu peluang untuk merasai pengalaman yang berbeza dengan hiasan dalamnya bertemakan rumah tradisional Melaka yang membuatkan anda rasa seperti di rumah kampung.

Tambahan pula, ianya terletak di Jonker Street memudahkan anda untuk menerokai kawasan sekitar dengan menyewa basikal atau menaiki beca dan membeli-belah. Jangan lupa untuk tawar-menawar!

 Layang-Layang Guest House

3) The Rucksack Caratel

The Rucksack Caratel

Bagi anda yang ingin merasai pengalaman tidur di dalam karavan dan suasana seperti berkelah dengan unggun api Rucksack Caratel ada menawarkanya. Selain itu, hotel ini juga menawarkan pengalaman bangun tidur menghadap tumbuhan yang menghijau di taman atau banggunan lama bersejarah merupakan satu pengalaman yang amat berbaloi untuk dilalui.

Seterusnya, hotel ini juga menyediakan kemudahan kolam renang bagi anda yang ingin bersantai dan menenangkan fikiran.

 

 

4) Courtyard @ Hereen Boutique Hotel

Courtyard @ Hereen Boutique Hotel

Terletak di jalan Tun Tan Cheng Lok dan hanya beberapa minit dari Jonker Street tersembunyi sebuah hotel butik dengan ciri-ciri Melaka tradisional peranakan. Anda boleh dimaafkan jika terlepas pandang akan hotel ini kerana dari luar ianya kelihatan seperti rumah biasa.

Hotel butik ini dihiasi dengan pelbagai jenis dekorasi klasik dan perabot antik dan mewujudkan suasana yang tenang dan damai.

 

 

5) Rosa Malacca

 

 

Bagi anda yang ingin merasai pengalaman melancong di luar negara, tidak perlu untuk pergi jauh kerana di Rosa Malacca menawarkan hotel butik bertemakan ciri-ciri klasik eropah.

Sebaik saja anda melangkah masuk, anda akan merasai suasana yang berbeza dengan hiasannya berdasarkan konsep eropah dengan elemen-elemen vintage klasik.

 

6) 1825 Gallery Hotel

1825 Gallery Hotel

Hotel butik ini terletak kira-kira 15 minit dari stesen bas Melaka sentral dengan bertemakan reka-bentuk penjajah diraja diinspirasikan oleh banggunan bewarna putih yang menunjukkan pengaruh British dan budaya cina. Dihiasi perabot antik disamping perabot moden menampakkannya amat unik.

1825 Gallery Hotel

Salah satu tarikan utama untuk menginap di hotel butik ini adalah ia mempunyai taman dengan pemandangan menghadap sungai Melaka. Anda juga boleh menempah bilik yang menghadap sungai ini kerana suasana dan pemandangan yang akan anda alami teramatlah berbaloi dengan harganya.

Kesimpulannya, bandar bersejarah Melaka menawarkan seribu satu pengalaman untuk dirasai dan diterokai terutamanya bagi anda yang sukakan sesuatu yang berbeza dan unik.