Benua Asia adalah benua terbesar di dunia yang masih mengekalkan kepelbagaian adat dan budaya. Tidak hairanlah ianya menjadi tumpuan pelancong dari serata dunia setiap tahun. Disebabkan itulah, semakin banyak destinasi pelancongan di Asia kini menjadi mesra Muslim walaupun hanya 32.6% daripada populasi penduduk Asia adalah beragama Islam. Di sini kami telah senaraikan tujuh destinasi percutian mesra Muslim di Asia yang harus anda pertimbangkan untuk percutian anda yang seterusnya

1. Xi’an, China

Xi’an merupakan kota bersejarah di China yang kini menempatkan lebih 90,000 penduduk Muslim. Jadi, tidak hairanlah jika salah satu tarikan utamanya ialah Masjid Agung Xi’an, iaitu masjid terbesar di China. Masjid ini terletak berhampiran dengan Muslim Street yang menyajikan pelbagai makanan halal. Antara menu yang wajib dicuba adalah Yangrou Paomo (potongan roti di dalam sup kambing), Raojiamo (sandwich daging) dan Yang Rou Chuan (sate kambing). Alang-alang di sini, anda wajib berkunjung ke pusat perniagaan Muslim Quarter yang berusia lebih 1000 tahun. Selain itu, tidak lengkap jika anda tidak menjengah ke Qin Terracotta Warriors and Horses Museum yang diwartakan sebagai Tapak Warisan Dunia UNESCO. Muzium ini menempatkan makam Maharaja China pertama, Qin Shi Huang yang disemadikan bersama lebih 8000 arca tentera Terracotta dan ratusan arca kuda perang.

Muslim Quaters. (CC BY-SA 4.0 / chensiyuan)

Qin Terracotta Warriors. (CC0 / Pixabay)

2. New Delhi, India

Sebuah kota lama yang berusia lebih 5000 tahun, New Delhi merupakan kediaman majoriti populasi Muslim di India. Tarikan utama di kota ini ialah Kompleks Qutub yang menempatkan masjid tertua di India iaitu Quwwat al-Islam. Di sini juga terletaknya Qutub Minar iaitu menara bata tertinggi di dunia. Tinggalan kesultanan Mamluk ini merupakan contoh senibina India-Islam terbaik dan turut disenaraikan sebagai Tapak Warisan Dunia UNESCO. Sekiranya anda ke New Delhi, pastikan anda menjamu selera di Restoran Karim’s yang diasaskan oleh Mohd Aziz, tukang masak kepada Sultan Mughal yang terakhir, Bahadur Shah Zafar. Restoran ini menyajikan lebih 40 jenis makanan setempat dan dikatakan bahawa rasanya saling tidak tumpah seperti santapan diraja zaman dahulu kala!

Qutub Minar. (CC BY-SA 4.0 / youngrobv)

Restoran Karim. (CC BY-NC 2.0 / Louis Vest)

3. Davao City, Filipina

Di sebalik kepadatan penduduk yang tinggi di Davao City, kota metropolitan ini adalah yang terbersih di Filipina dan dihuni oleh 270 spesis burung. Semestinya, pencinta haiwan tidak akan melepaskan peluang untuk melawat Philippine Eagle Center. Selain burung helang, fasiliti konservasi ini turut menempatkan spesis haiwan terancam lain yang jarang ditemui. Jika anda bercuti bersama keluarga, D’Leonor Inland Resort and Wavepool adalah pilihan penginapan yang terbaik kerana ianya turut menawarkan keseronokan aktiviti rekreasi dan lasak. Mencari makanan halal juga tidaklah susah kerana kepulauan Mindanao adalah kediaman majoriti komuniti Muslim di Filipina. Selain itu, Davao City turut dikenali sebagai syurga durian! Buat peminat durian, silalah singgah ke Pasar Buah Magsaysay untuk mendapatkan buah yang berkualiti dengan harga berpatutan. Anda berpeluang menikmati sekurang-kurangnya 16 jenis durian yang berbeza!

Burung helang di Philippine Eagle Centre. (CC BY 2.0 / shankar s.)

Pasar Buah Magsaysay. (CC BY 2.0 / Shubert Ciencia)

4. Hong Kong

Jika anda seorang yang sukakan suasana dan aktiviti di taman tema, Hong Kong sememangnya harus memasuki senarai destinasi percutian anda yang seterusnya. Terdapat dua teman tema popular di sini iaitu Disneyland dan juga Ocean Park, setiap satunya dengan tarikan tersendiri. Selesainya acara di taman tema, tujui pula The Peak, iaitu puncak tertinggi di Hong Kong untuk bergambar dengan ramai selebriti terkenal dunia di Madame Tussauds! Walaupun hanya patung lilin, kesemuanya adalah mengikut saiz sebenar selebriti pujaan anda – jadi bolehlah anda berangan buat seketika. Pengangkutan awam di Hong Kong sangat efisien dan memudahkan anda untuk ke mana sahaja.  Luangkan masa di Hollywood Road yang merupakan lubuk barangan antik dan di Ladies Market untuk mendapatkan barangan berjenama dan cenderamata dengan harga bajet. Kemudian bolehlah anda menjamu selera di Ma’s Restaurant yang menyajikan makanan halal. Antara menu yang wajib dicuba adalah veal goulash (pau daging) dan udang goreng telur masin.

Hong Kong Disneyland. (CC0 / Pixabay)

Ladies Market. (CC BY-NC-SA 2.0 / Anne Roberts)

5. Raja Ampat, Indonesia

Sekiranya anda tertarik dengan keindahan pantai di Lombok dan Bali, sudah tentu percutian di Raja Ampat tidak akan mengecewakan. Hampir 75% spesis terumbu karang boleh didapati di perairan ini dan anda mungkin akan terserempak dengan ikan paus dan ikan lumba-lumba! Jika bernasib baik lagi, anda berpeluang berjalan di atas beting pasir yang hanya timbul untuk beberapa jam sehari. Bagi yang masih dahagakan pemandangan yang memukau, silalah ke Pulau Piaynemo dan menaiki 318 anak tangga untuk sampai ke puncaknya. Percayalah, anda tidak akan menyesal kerana pemandangan di puncak itu sangan berbaloi! Jika anda ingin mengenal adat resam masyarakat setempat. anda boleh melawat Kampung Sawinggrai untuk lebih berinteraksi dengan penduduk tempatan. Untuk mendapatkan masakan halal, anda boleh tujui kawasan Waisai dan Sorong.

Pemandangan di puncak Pulau Piaynemo. (CC0 / wasis wibowo)

Aktiviti harian penduduk Kampung Sawinggrai. (CC BY-SA 2.0 / Pavel Kirillov)

6. Sri Lanka

Sri Lanka turut memiliki pantai dan pulau yang tidak kurang hebatnya. Makanan halal pula sangat mudah didapati di Bandar Dharga. Walaupun sering dianggap sebagai pesaing nombor dua bagi percutian di Maldives, Sri Lanka sebenarnya mempunyai keunikan yang tersendiri. Di sini, anda dapat menikmati tarikan unik seperti Taman Nasional Pulau Pigeon yang terkenal dengan terumbu karang dan spesis haiwan akuatik terancam seperti penyu karah, dan juga Pulau Delft yang menempatkan peninggalan sejarah kolonialisme. Selain itu, pastikan juga anda merasai pengalaman menaiki kereta api laluan Ella-Kandy yang melewati kawasan pergunungan, ladang teh dan perkampungan. Rata-rata mengakui bahawa pemandangan ini adalah antara yang tercantik di dunia.

Pantai di Sri Lanka. (CC BY-NC-ND 2.0 / Iris Liu)

Kubu tinggalan di Pulau Delft. (CC BY 2.0 / David Stanley)

7. Bukhara, Uzbekistan

Destinasi terakhir yang ingin diperkenalkan ialah Bukhara, kota bersejarah yang diiktiraf UNESCO dan merupakan tempat kelahiran Imam al-Bukhari. Antara tarikan utamanya ialah kubu pertahanan Ark of Bukhara yang menempatkan The Bug Pit dan penjara Zindon yang sangat menggerunkan! Kompleks Lyab-I Hauz pula memaparkan senibina Islam yang berbeza daripada kebiasaannya dengan ukiran binatang. Pada musim puncak, anda boleh menyaksikan persembahan tarian tradisional di sini. Anda juga boleh merasai suasana kesibukan di pasar emas bersama penduduk tempatan yang akan membuatkan anda merasa seperti dibawa kembali ke zaman dahulu kala.

Ark of Bukhara. (CC BY-NC 2.0 / Christopher Rose)

Kompleks Lyab-I Hauz. (CC BY-ND 2.0 / Robert Wilson)