Selangor merupakan negeri yang sesuai kalau kita ingin meluangkan masa dengan orang yang tersayang, keluarga dan kawan-kawan. Lahir dan membesar di Selangor, saya hargai keistimewaan yang ditawarkan di sini seperti kepelbagaian makanan, hiburan dan alam bina. Tambahan lagi, pengangkutan awam seperti LRT, MRT, Grab, bus dan teksi juga sedia ada. Jadi, tidak perlu risau kalau anda ingin berjalan-jalan di Selangor. Ayuh, kita mulakan pengembaraan ke tempat-tempat yang kita boleh lawati dalam satu hari.

Tempat Menarik di Selangor

Nasi Lemak Terbaik Di The Village Park

The Village Park terkenal dengan nasi lemak ayam gorengnya. Dengan nasi santan yang beraroma, ayam yang besar dan ranggup, dan sambal yang pekat, saya rasa inilah nasi lemak yang terbaik. Kopi cincaunya juga istimewa dan mesti dicubai. Mencari kerusi di sini kadang-kadang boleh menjadi agak sukar kerana tempat ini sentiasa penuh dengan penduduk tempatan.

Nasi lemak ayam goreng

cincau

Kopi cincau. Must-try!

Taman Di Atas Bumbung Hanya Di Secret Garden, One Utama

Secret Garden adalah taman yang terletak di bumbung pusat membeli-belah One Utama. Ia adalah sebuah taman yang unik kerana lokasi dan kepelbagaian tumbuhan yang ada seperti lili air besar dari Amazon Brazil, kaktus, anggur, lada, beras dan sebagainya. Pelancongan percuma juga disediakan untuk pelawat untuk mengenali tumbuh-tumbuhan yang berbeza, tetapi ia hanya boleh didapati pada hujung minggu pertama setiap bulan. Jadi pastikan untuk merancang perjalanan anda di sini tepat pada masanya. Jika tidak, anda masih boleh melawat taman yang cantik ini secara percuma pada hari Sabtu, Ahad dan hari cuti umum.

‘Langsir” semula jadi daripada tumbuhan yang berakar unik ini

Water lily dari Amazon Brazil

Kuih Muih Asli di Bawang Merah

Dibuka oleh Aini Baba, resipi warisan keluarganya adalah asas masakan Melayu di Malaysia. Beliau tahu ia tidak mudah untuk mencari makanan Melayu yang sedap, jadi dia sentiasa mengutamakan kualiti makanannya. Kami sangat menyukai makanan di Bawang Merah Cafe, terutama kuih-muihnya yang beraneka jenis seperti kuih seri muka, lopes, ketayap dan sebagainya. Walaupun restorannya agak kecil, suasananya amat muhibah dengan pelbagai kaum yang makan bersama-sama.

Kafe Bawang Merah yang sesuai untuk seisi keluarga

Lepak-lepak dekat Sky Park, One City

Jika anda tidak takut ketinggian, One City adalah salah satu tempat yang anda perlu lawati. One City terkenal dengan Sky Park Garden yang terletak di tingkat 10 di mana ia mempunyai lantai kaca telus, membolehkan anda mengintip ke tingkat bawah. Oleh itu, sesiapa yang tidak takut ketinggian boleh berjalan-jalan di atas lantai kaca heavy duty tersebut. Masa terbaik untuk melawat tempat ini adalah pada waktu senja supaya anda dapat melihat langit oren yang indah. Di samping itu, anda juga boleh menikmati hidangan di restoran di sana sambil menikmati pemandangan USJ, Subang Jaya.

Pemandangan USJ, Subang Jaya dari Sky Park

Lantai berkaca telus daripada tingkat 10

Ais luncur dan Membeli-belah di Sunway Pyramid

Sunway Pyramid adalah salah satu pusat membeli-belah paling terkenal di Selangor kerana ia mempunyai pelbagai jenis kedai berjenama dan hiburan untuk seluruh keluarga dan rakan-rakan. Tetapi apa yang menjadikan Sunway Pyramid berbeza dari pusat membeli-belah lain di Malaysia adalah tapak skating ais yang terkenal di peringkat antarabangsa, yang merupakan yang terbesar di Malaysia. Dengan hanya RM20 (hari Ahad) atau RM25 (hujung minggu), anda boleh meluncur sepanjang hari.

Tempat letak kereta di Sunway Pyramid mungkin sukar dicari, terutamanya pada hujung minggu. Oleh itu, kami mengesyorkan anda menggunakan Bus Rapid Transit (BRT) dan berhenti di stesen Sunway Lagoon untuk menjimatkan masa anda.

Suasana meriah di Sunway Pyramid Ice

Pemandangan Matahari Terbenam di Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah

Sekiranya anda berada di Selangor, anda mesti melawat bandar Shah Alam yang terkenal dengan Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah. Dikenali sebagai masjid biru, masjid ini juga merupakan yang terbesar di Asia Tenggara. Ia mempunyai kubah biru terbesar di dunia dan senibina yang berunsur etnik Melayu. Keistimewaan masjid itu membuatkan ramai orang kagum dan selesa semasa ibadat mereka. Di samping itu, pemandangan matahari terbenam di sini sangat indah dan unik.

Tempat yang paling strategik untuk menikmati pemandangan matahari ialah di Dataran Kemerdekaan A di Seksyen 14, Shah Alam. Perhatikan pakaian dan masa anda ketika melawat masjid ini – pakailah pakaian sopan seperti lengan panjang dan seluar panjang.

Masjid Biru

Pameran Model Mini Cetakan 3D di MinNature

MinNature Malaysia adalah kebanggaan Malaysia kerana ia merupakan pameran model mini cetakan 3D yang terbesar di Asia dan ketiga di seluruh dunia. Bersedia untuk meluangkan sekurang-kurangnya sejam di MinNature kerana kepelbagaian model-model mini akan terus menarik perhatian anda. Semua model di tempat ini dibuat oleh penduduk tempatan. Antara model-model yang dihasilkan adalah seperti rumah dan bangunan, pokok dan haiwan serta aktiviti pertanian dan perindustrian.

Model baru diletakkan setiap minggunya, jadi anda tidak akan bosan melawat tempat ini setiap minggu atau bulan. Kalau anda masa yang mencukupi, boleh juga sertai workshop untuk belajar membuat model mini.

Photo credit / Joanne Soo

 

Hotel Cadangan

One World Hotel merupakan pilihan yang tepat untuk rehat selepas berbaloi-baloi. Ia terletak di Bandar Utama, berdekatan dengan MRT Bandar Utama. Tambahan lagi, hotel ini bersambung dengan pusat membeli-belah One Utama. Jadi, tidak perlu risau kalau anda perlu mencari tempat makan, hiburan atau ke Secret Garden.