Expedia sent Malaysian blogger on a trip to Phuket where she uncovered the beauty of one of Thailand’s most popular beach destinations. Journey with her in the pages of her Phuket travel diaries: 

 

Last entry pasal Phuket.

Kalau sebelum ni aku dah story pasal hotel, hari ni aku nak story pasal aktiviti pula. Kot-kot ada yang tertanya-tanya apa nak buat kat area Kata Beach ni .. Nahh, aku bagi idea kat korang. Hopefully membantu serba sedikitlah.

Massage di Re Ka Ta Spa @ Boathouse by Montara

Rugilah kalau datang Phuket tapi tak memanjakan diri. Paling tidak pun, buatlah manicure dan pedicure kalau malas nak massage. Tapi alang-alang dah menginap di Boathouse by Montara, why not manjakan diri di Re Ka Ta Spa.

Aku suka suasana kat sini. Korang boleh pilih nak soft, medium atau hard massage. Ops, before that, kena pilih nak pakai minyak apa .. Either, sport oil or Jojoba or Camomile. 3-3 ni sedap baunya!

Massage in Phuket - Boathouse by MontaraMassage oils from my massageblogger-tatie-in-phuket

Pantai Kata

Banyak benda yang boleh buat kat Pantai Kata ni seperti menikmati matahari terbit, menerbangkan lantern, berenang, surfing, surfing ala-ala paddle boat tu (aku lupa nama dia) dan macam-macam lagi. Datang time panas (tengahari), nampaklah air laut di Pantai Kata ni kebiruan.

blogger-tatie-in-phuket blogger-tatie-in-phuket blogger-tatie-in-phuket blogger-tatie-in-phuket

Surf House Phuket

Takut nak surf di tengah lautan? atau gerun dengan ombak? Datang je ke Surf House Phuket. Sini macam restoran & bar. Tetapi menghadap tempat surf. Ala, tempat surf buatan. Hahaha. Kalau tak reti, korang boleh hold tali. Kalau pro, lepaskan tali and surf sendiri pun boleh. Tempat ni bukan untuk dewasa je, tetapi juga untuk kanak-kanak.

blogger-tatie-in-phuket blogger-tatie-in-phuket phuket-activities

Boathouse Cooking Class

Another thing yang famous kat hotel Boathouse by Montara tu adalah kelas memasak dia. Kelas memasak ni dalam small group je. So, bolehlah fokus sikit. Tetapi yang join bukan je pengunjung hotel ni, malah mereka yang menginap di hotel luar pun boleh join sekali.

Masa aku join ni, aku sorang je yang stay kat sini. Lagi 3 orang stay hotel lain. Ada 5 resepi diorang ajar dan bila semuanya selesai, korang akan dapat sijil penyertaan.

phuket-activities phuket-activitiesphuket-activities

Food and Shopping @ Kata Road

Thailand sememangnya terkenal dengan Street Food and shopping. Agak-agak bosan waktu malam, bolehlah bersiar-siar di sepanjang Kata Road. Ada money changer, spa, KT Plaza dan bermacam-macam lagi. Ada bar, ada restoran halal, ada kebab dan ada gerai-gerai yang menjual makanan seperti Pancake Rotee.

phuket-activities phuket-activities phuket-activities phuket-activities

Flying Hanuman Phuket

And last, uji ketahanan dan kelasakan diri korang di Flying Hanuman Phuket. Phewww. Sangat mencabar. Kalau korang dapat merentasi segala halangan di Flying Hanuman ni, korang memang power. Sebab semakin lama cabaran dia , semakin susah korang nak hadap.

Flying Hanuman ni jauh sikit dari hotel. Kalau korang berminat, boleh je buat reservation melalui hotel, then nanti hotel hantar korang ke sini.

phuket-activities phuket-activities phuket-activities

6 aktiviti je?? 6 je lah dulu. Kalau nak disenaraikan semua, banyak lagi aktiviti yang boleh dibuat kat Kata Beach ni. Tapi aku takut korang tak boleh tidur pula malam nanti terbayang-bayang Kata Beach. Hahahahahahaha.

By the way, thank you Boathouse by Montara dan Expedia Malaysia kerana menaja trip ini. Puas hati dapat travel dengan Expedia yang menawarkan pakej free & easy (Penerbangan + Hotel) yang lebih menjimatkan. Eh, korang pun boleh juga. Just book percutian korang melalui website: https://www.expedia.com.my 

 

Selamat bercuti!!! Ingat Phuket, ingat Kisah Tatie. Bye!

 ♦♦♦♦♦

Read more from Tatie’s travel diaries:

Travelling by flight from Malaysia to Phuket